20. yüzyılın önemli yazarlarından Milan Kundera'ya 40 yıl sonra Çekya vatandaşlığı geri verildi.
Çekya'nın Paris Büyükelçisi Petr Drulak, Kundera'nın vatandaşlık sertifikasının geçen hafta Paris'te kendisine takdim edildiğini belirtti.
Çekya Başbakanı Andrej Babis ile geçen yıl Paris'te yaptığı görüşmenin ardından Kundera'nın vatandaşlığını geri kazanmasının yolunun açıldığı belirtiliyor.
1968'deki Rus istilasından sonra, Prag Müzik ve Sanatlar Akademisindeki görevinden uzaklaştırılan Kundera, politik baskılara dayanamayarak Fransa'ya göç etmiş ve 1981'de Fransa vatandaşı olmuştu. 1979 yılında ise yazdığı "Gülüşün ve Unutuşun Kitabı"nın yayınlanmasının ardından Çekoslovak hükümeti Kundera'yı vatandaşlıktan çıkarmıştı.
"Gülüşün ve Unutuşun Kitabı", devletin insan belleğini ve tarihsel gerçekleri yok etme eğilimi üstüne ironik gözlemlerden oluşan, ideolojik öğretilerin çoğu zaman iyi ve kötü kavramlarını nasıl saptırdığını irdeleyen bir roman.
Milan Kundera kimdir?
1929 yılında, Çekoslovakya'da dünyaya geldi. İlk piyano derslerini babasından aldı ve ilerleyen yıllarda kendisi de müzikoloji üzerine çalışmalar yaptı.
Lise eğitimini 1948 yılında Brünn'de bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, edebiyat ve estetik üzerine eğitim gördü.
2. Dünya Savaşı'nın sonunda Komünist Parti'ye üye oldu. Ancak 1948'in şubat ayında partiden çıkarıldı. 1956 yılında Komünist Parti'ye tekrar giren Milan Kundera, 1976 yılında ikinci kez, Václav Havel gibi ünlü yazarlar ve sanatçılarla birlikte partiden ihraç edildi.
1981 yılında Fransa vatandaşı olan Kundera, halen Paris'te yaşamını sürdürüyor.
En bilinen romanı "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği" 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. Filmde baş rolleri Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche paylaşıyor.
"Bilmemek", "Şaka", "Ölümsüzlük", "Gülünesi Aşklar" bazı romanları arasında yer alıyor.
Kundera'nın son kitabı "Bir Buluşma" 2009 yılında yayınlanıp 2010 yılında ise Türkçeye çevrildi. (AÖ)