Yazar Naif Karabatak, kaleme aldığı bir yazı nedeniyle Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün şikayetiyle hapisle yargılanıyor. Karabatak, anayasa değişikliği sonrası genç kadınların Adıyaman'da başörtüsüyle üniversiteye alınmamasına tepki göstererek "Savcılar Nerede" başlıklı bir yazı yazmıştı.
Adıyaman Güne Bakış gazetesinin 28 Şubat 2008 tarihli sayısında çıkan yazısı nedeniyle ilk kez 13 Mayıs'ta Adıyaman Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Karabatak, savunmasında iddianamede yer alan cümlelerin kendisine ait olmadığını, kullandığı kelimelerden farklı anlam taşıyan cümleler oluşturulduğunu savundu.
Yazardan soruşturma süreci ve iddianameye itiraz
Soruşturma sürecine de itiraz eden yazar, Cumhuriyet Savcısı Kerem Uçkan'ın resen soruşturma açmasından sonra Gündüz'ün şikayetçi olduğunu söyleyerek, savcının resen soruşturma açma hakkı olmadığını ileri sürdü.
Şikayetçi Gündüz ve avukatı duruşmada yer almazken, yazarın avukatı Hasan Demir'in dosyayı incelemek üzere süre istemesiyle mahkeme, yargılamaya 10 Temmuz, saat 14:00'te devam edileceğini bildirdi.
10 Mart'ta savcılığa ifade veren Karabatak, yazısında "başörtülü kızların" okullara alınmasını savunduğunu, Gündüz'ün üslubu üzerine alınmış olabileceğini ancak bu üslubun kişilere yönelik olmayıp bir anlayışa yönelik olduğunu söylediğini aktarmıştı.
Gazeteci daha önce mahkemeye sunduğu altı sayfalık savunmasında, "Sayın Mustafa Gündüz, tarihsel süreçte anlattığım bölümü, kendisine hakaret olarak algılamıştır. Halbuki, sayın Gündüz'ün rektör olması henüz bir yıllık bir meseledir. O tarihlerde rektör olmadığı gibi Adıyaman Üniversitesi de henüz kurulmamıştı. Rektörün başörtüsüyle pek gündeme gelmediği de açıktır" demişti.
BİA: En az 39 kişi "hakaret"ten yargılanıyor
Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın 3 Mayıs'ta yayımladığı Medya Gözlem Raporu'na göre, Ocak-Şubat-Mart döneminde çoğu gazeteci 39 kişi, hakaret ve iftira iddiasıyla toplam 1 milyon 274 bin YTL ve 51 yıl 8 ay hapis istemiyle yargılandı.
Tazminat istemiyle yargılananlar arasında Fikret Otyam, Cumhur Kılıççıoğlu, Yakup Önal, Mustafa Koyuncu, Sait Bayram, Fırat Avcı, Yalçın Ergündoğan, Emrullah Özbey, Nurgün Balcıoğlu, Şevket Demir, Mehmet Çağçağ da var. (EÖ/GG)