Yazar Doğan Akhanlı'nın yargılandığı davayı izlemek için Türkiye'ye gelen Alman yazar Günter Wallraff, davanın görüleceği Beşiktaş Adliyesi önünde, "Doğan Akhanlı'ya bu tarz bir dava açılması adaletsizliktir. Akhanlı arkadaşım olduğu için biliyorum, böyle bir olaya karışmadığından eminim. Ona kefilim" dedi.
Akhanlı, "Anayasal düzeni silahlıu zoruyla yıkmaya teşebbüs etmek" ile suçlanıyor ve bu nedenle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
Almanya'dan bir gelen delegasyonla saat 13.30'da başlayacak olan davayı izlemek için gelen Wallraff, tüm hak ihlali mağdurlarının yanında olduklarını ifade ederek, "O da benim gibi pasifist. Sessiz ve mütevazi bir insandır. Tarihle hesaplaşma projelerinde yer aldı. Bu davadan sonra kitapları daha çok satılırsa en azından davaya pozitif bir etkisi olur" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Böyle bir davadan haberi var mıydı? sorusuna Walraff, "Haberi vardı ama Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde olduğunu ve bunun buralara kadar varacağını düşünmüyordu. Dava, demokratikleşme sürecinde bir geri adımdır" şeklinde yanıt verdi.
En Alttakiler" kitabıyla tanınan Gunter, Türkiye'de düşüncelerinden dolayı yargılanan sosyolog Pınar Selek'ın Almanya'da olduğunu ifade etti; "İyi ki korunuyor. Onun için de dayanışma içinde olmalıyız" dedi.
Kieser ve Hunko: Anti-Türk ve ırkçı gruplar güçlenir
Uluslararası Gazeteciler Birliği'nden gazeteci Albrecht Kieser, Akhanlı'nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi.
"Bu davayı Almanya'da anti-Türk aksiyonuna dönüştürmeye çalışanlar olacaktır. Ama biz aynı zamanda göçmenlerin haklarını da savunan insanlarız. İnsanlar Türkiye'de rejimi eleştirebilmeli. Böyle bir insanın şiddet olayıyla adının karıştırılmasına asla izin vermek istemiyoruz."
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi sosyal işler konseyi üyesi ve Almanya Sol Parti De Linke milletvekili Handrej Hunko da, Almanya ve Avrupa'da Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı çıkan ırkçı çevreler bulunduğunu ifade ederek, "Bu dava beraatla sonuçlanmazsa bu gruplar daha da güçlenecektir" diye konuştu.
Davayı Uluslararası Af Örgütü, Almanya PEN Merkezi, Almanya Yazarlar Federasyonu (VS), Berlin Sanat Akademisi, Demokrat Hukukçular Birliği (VDJ), Avusturya Yazarlar Federasyonu, Türkiye - Almanya Kültür Forumu, Türkiye - Almanya İnsan Hakları Derneği (TÜDAY), Almanya Temel Haklar Komitesi, Alman Yeşiller Partisi, Hollanda Aktion Sühnezeichen Vakfı'ndan oluşan delegasyon, yazar Emin Karaca, Alevi Bektaşı Federasyonu (ABF) genel başkanı Ali Balkız, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'ndan Necati Abay ve gazeteci Erol Özkoray da izliyor.
Davanın ardından da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali'nde konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapılacak. (EÖ)