Uzun yıllar yaşadığı Almanya'dan Türkiye'ye geldiği sırada, 1989'da bir silahlı soygun teşebbüs olayına karıştığı iddiasıyla tutuklanan yazar Erdoğan Akhanlı'nın avukatı Haydar Erol, müvekkillinin tahliye edilmesi için bugün bir kez daha İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne girişimde bulunacak.
10 Ağustos'ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ülkeye giriş yaptığından beri tutuklu olan müvekkilinin tahliye edilmesi için daha önce iki başvuru yapan Erol, sonuç alamamıştı. Avukatın son girişiminin sonuçsuz kaldığı 24 Ağustos'ta öğrenilmişti.
Aynı gün Akhanlı'yı Tekirdağ 2 No'lu F tipi Cezaevi'nde ziyaret eden Erol, Akhanlı'nın Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Yeniden Kurtuluş Birliği Halk Kurtuluş Güçleri örgütüsüyle bağlantılı olmakla ve bir döviz bürosuna yönelik silahlı soygun girişimine karışmakla suçlandığını ifade etti. Erol, ölen Yaşar Tutum'un oğlu Mustafa Tutum'un 17 Aralık 1992'de verdiği Fotoğraf teşhis tutanağından hareketle 18 yıl sonra tutuklanmasına tepkili.
"Bana Akhanlı'nın fotoğrafı gösterilmedi..."
Avukatın bianet'e verdiği bilgiye göre, Mustafa Tutum 27 Ağustos 2010'da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyaya konulmak üzere, Akhanlı'nın fotoğrafını kastederek, "O tarihte bana dosyadaki fotoğraf gösterilmemiştir. Bu fotoğrafı 13 Ağustos 2010'da İstanbul Emniyeti'nde ilk defa gördüm. O tarihlerde bu resimdeki kişinin soygun yapan kişilerden biri olmadığını net olarak söyledim. Bana gösterilen fotoğraflardaki kişilerle 20 Ekim 1989'da olaya karışan kişiler arasında hiçbir benzerlik yoktur" yazılı bir dilekçe sundu.
İfade verecek merci yok, dava beklenecek
Avukat, polisin 13 Ağustos'ta Mustafa Tutum'a ikinci kez teşhis yaptırıldığını ancak aynı yanıtın alındığını; maktülün iki oğlunun da 27 Ağustos'ta savcı Hüseyin Ayar'a ifade vermek istediklerini ancak "İddianameyi mahkemeye gitti, ifade alamam" yanıtı aldıklarını belirtti.
Erol, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittiklerindeyse, "İddianame daha kabul edilmedi, ifade alamayız" şeklinde karşılık aldıklarını ifade ederek, "Bu durumda davanın açılmasını beklemek zorundayız. Ancak tahliye edilmesi için girişimlerimizi devamlı yineliyoruz" dedi.
Artvin Şavşat doğumlu Akhanlı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisiyken 12 Eylül askeri darbesini yaşadı. 1985'te yakalandı; ağır işkence gördü. İki yılı aşkın bir süre askeri cezaevinde hapis yattı. Ocakçılık, garsonluk, balıkçılık yaptı. Yine hapse düşmemek için 1991'de Almanya'ya gitti.
Erol: Geçmişe dair ibret verici bir örnek
20. yüzyılda işlenmiş soykırımlar gibi konuları da araştıran Akhanlı, Yahudi ve Ermeni katliamlarını işleyen romanlar da yazdı. Avukat Erol dosyayla ilgili "Geçmişte sol örgütlerine yönelik neler çevrildiğini gösteren ibret verici bir örnek" dedi.Erol, dosyada parmak izi bulunmadığını, Akhanlı'yla bağlantı iddiasını bir kişinin işkence altında dile getirdiğini savunuyor.
Akhanlı, Denizi Beklerken (1998); Gelincik Tarlası (1999); Kıyamet Günü Yargıçları (1999) kitaplarının yazarı.(EÖ)