Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de her yıl üç bin çocuk ishal yüzünden yaşamını yitiriyor. İshal vakaları Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha sık görülüyor.
Beslenme ve hijyene dikkat
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci, ishalli hastaların beslenmesine çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Kendirci, özellikle 0-2 yaş gurubundaki çocuklarda yaz aylarında sık görülen ishalin, hızlı sıvı kaybı nedeniyle ölümlere neden olduğunu; beslenme yetersizliği ve büyüme geriliğine yol açabildiğini belirtiyor.
Kendirci, bebeklerde ishal oluşumunu artıran etkenleri "ilk altı ay anne sütüne gereken önemin verilmemesi, biberon ve emzik temizliğinin iyi yapılmaması, pişmiş yiyeceklerin oda ısısında uzun süre bekletilmesi, tuvaletten sonra ellerin iyi yıkanmaması ve evde kanalizasyon sisteminin olmaması" diye sıralıyor.
Kendirci, ishalli çocuğa gereksiz verilen antibiyotiklerin de iştahı azalttığını, bağırsak florasını bozarak ishal süresini uzatabileceğini belirtiyor.
Şeker verilmemeli
İshal olan çocuklara şekerli gıdaların az verilmesi gerektiğin vurgulayan Kendirci, "Patates haşlanarak yedirildiğinde bileşimindeki nişastanın su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastalara faydalıdır. Yoğurt ile karıştırılması çok daha iyi sonuç vermektedir. Yoğurtta laktoz (şeker) miktarı fermantasyon ile yüzde 20 azalmaktadır. Özellikle ayran olarak içilmesi su gereksinimini de karşılamaktadır" diyor.
Kendirci, ateşi çok yüksek, karın ağrısı ve krampları çok fazla, dışkısı kanlı olan ve iki gün içinde düzelmeyen ishal durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.(EÜ)
* 0 800 211 33 74 numaralı "İshal Danışma Hattı", ishalden korunma ve tedavisi ile ilgili ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Haftanın altı günü 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet veren hatta uzman doktorlar arayanların sorularını cevaplandırıyor. www.ishaldanisma.com we adresinden de bilgi alınabilir.