Askeri eğitimlerde, aynı tempoyu tutturmak için söylenen türkü ve marşlara ayrımcılık yasağı geldi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kasım 2011'de Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le görüşmüş ve asker eğitimlerinde yaygın olarak kullanılan geleneksel söylemlere son verilmesi konusunda önerilerde bulunmuştu.
Şahin'in kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin bir parçası olarak sunduğu önerilerinden biri, askeri eğitimlerde tempo tutarak söylenen "Esmer, kumral, sarışın fark etmez, topçular affetmez" türü kadını küçük düşüren ve cinsiyetçi söylemlerin asker geleneğinden çıkarılmasıydı.
Ayrıca kışlalardaki "yurttaşlık eğitimi" kapsamının da genişletilerek, yeni müfredata toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili yeni eğitimlerin dâhil edilmesi istenmişti.
Orgeneral Özel, konuyla ilgili bir çalışma yaparak kışlalarda söylenen ve kadına yönelik şiddet ve aşağılayıcı ifadelerin bulunduğu marşların belirlenmesini ve kaldırılmasını istedi.
"Komşu kızını zapt eyle", "Nerden gelirsen baldız, sen git de ablan gelsin" gibi sözlerin yer aldığı Yaylalar türküsü de dâhil olmak üzere, benzer slogan ve marşlar askerlik eğitiminden çıkarıldı.
Genelkurmay Başkanlığı kaldırılan slogan ve marşların yerine yenilerini belirledi: "Güçlü Ordu Güçlü Türkiye," "Her Türk asker doğar" gibi.
Askerlere toplumsal cinsiyet dersi geliyor
Askerleri, kadın-erkek eşitliğini konusunda bilinçlendirmek içinse dersler verilecek.
Haftada bir gün komutanlar tarafından verilecek dersler fırsat eşitliği, kadın, erkek, sağlık, aile planlaması konularını içerecek.
Derslerde hukuk ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitimler de verilecek. Derslerin içinde töre bahanesiyle işlenen cinayetler, erken yaşta evlilik gibi başlıklar da olacak. (IC)