Gün TV Genel Yayın Yönetmeni Diren Keser, yönetmelikle Kürtçe ve diğer anadil yayıncılığının genişletilmesinin, ancak devletin bu faaliyetleri teşvik ettiği ve yayıncıların da buna sahip çıktıkları ölçüde başarılı olabileceğini söyledi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Avrupa Birliği standartlarına uygun bir misyonu artık üstlenmesi zamanının geldiğine işaret eden Keser, "Müeyyide uygulamak dışında daha yapıcı bir rol üstlenebilmeli. Bölgede Kürtçe yayın yapmak isteyen ancak imkanları olmayan yayıncılar, 'nasıl yapacağız?' diye soruyorlar. Bu işi yapacak personel desteğine, teknik ve danışmanlık desteğine ihtiyaçları var" dedi.
Keser: Yayıncılar da talepkar olmalı
Keser, devletin onca desteğiyle Kürtçe yayına geçen TRT Şeş'in yayınların çok sorunlu olduğunu kaydederek, "Kürtçeleri çok kötü, sokak dilini kullanıyorlar. Üç cümlelerinden ikisi Türkçe. Bu duruma düşmemek için bu iş için teşvik edici politikalar gerekli. Düşünün, TRT Şeş bile, maddi olanaklara rağmen personel bulamıyordu" şeklinde konuştu.
Ahmet Kaya'nın 9. ölüm yıldönümü olduğunu ifade eden ve sanatçının "Kürtçe bir klip çektim, bunu yayınlayacak bir yayıncı bekliyorum" sözleri anımsatan Keser, "Yayıncılar bakımından bugün bir ilerleme var mı? Bugün ulusal kanallar Kürtçe yayın yapacaklar mı, Karvan adlı klibe bugün yer verecekler mi? Yayıncılar da talepkar olmalılar."
Gün TV, hafta içinde "Avu Heviyan Tesviri" başlışlı bir dini program ve 20 Kasım'da da Çocuk Hakları Haftası dolayısıyla özel bir program yapmaya hazırlanıyor.
13 Kasım'da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik, Türkçe altyazı-çeviri zorunluluğunu ve süre ve program sınırlamasını kaldırmıştı. Bu nedenle Gün TV, Kürtçe yayınlarını da artmaya başlıyor.
"RTÜK'ün rolü değişmeli, Kürtçe'ye pozitif ayrımcılık gelmeli"
Keser, demokratik açılım çerçevesinde hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliğini, "Olumlu ama geç kalmış bir adım" olarak değerlendirdi.
"Altı yıldır bunun mücadelesini yürütüyoruz. Her defasında adımların yetersiz olduğunu söyledik ve zaman ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Tabi bu yasal değişiklik de bunun bir özeleştirisi olabilir ama hükümet ve devletin geçmişim muhasebesini iyi yapmalı. Sadece on yıl önce kabul edilmiş olan bir dille ilgili artık pozitif ayrımcılık yapılmalı. Kültür Bakanlığı, nasıl sinemayı hem maddi hem de manevi olarak destekliyorsa RTÜK'de daha yapıcı bir rol oynamalı."
Can TV: Moral kazandık
Can Radyo Program Yapımcısı Leyla Irmak da, "Geçmişte baskılar yoğundu. Artık rahat bir şekilde dinleyicilerimizle Kürtçe ve Türkçe diyalog kurabiliyoruz. Köylerden bizi arayan ve Türkçe bilmeyen dinleyicilerimiz kendilerini ifade edemediği için mutsuz oluyordu. Şimdi yayıncılık anlamında büyük bir rahatlama var. Moral kazandık. Kendimizi daha güçlü hissediyoruz" dedi. (EÖ)