Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (TYB) Ankara’da bugün düzenlediği Yayınlama Özgürlüğü Konusunda Farkındalık Artırma ve Bilgilendirme Çalıştayı’na katılan uzmanlalar, yayımlama ve ifade özgürlüğü reformlarında hükümetten kararlılık, tutarlılık ve diyalog talep ettiler.
Erkoçak: Siyasi blokaj
HiltonSA Hotel’de gerçekleştirilen ve 80’i aşkın hak savunucusu, gazeteci, yayıncı ve hukukçunun katıldığı çalıştayda açılış konuşması yapan AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak yaptı. Avrupa Birliği ile ilgili ilişkilere işaret ederken ifade özgürlüğü ve insan haklarına dair 23 ve 24. Fasılların açılmamasını eleştiren Erkoçak “siyasi blokaj” olarak nitelendirdiği süreç için “açık tartışmayı engelliyor” dedi.
Fidos: İnternet Suçları Kanunu 8 yılda 6 kez değişti
AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Ireneusz Fidos da, 5651 Sayılı İnternet Suçları Kanunu’nun kabul edildiği 2007 yılından beri altı kez değiştirildiğini kaydetti. Fidos, İnternetin kısıtlanmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin karşı durmasına rağmen girişimlerin sürdüğünü ifade etti.
Borghino: Sancı kitap nedeniyle yargılandı
Uluslararası Yayıncılar Birliği Politika direktörü José Borghino da, kuruluş olarak düzenledikleri faaliyetleri anlattıktan sonra yayıncı İrfan Sancı’nın Guillaume Appolinaire’in kitabını Türkçeye kazandırdığı için yargılanmasını hatırlattı.
İlkiz: Bizi de bilgilendirseniz
İletişim Hukukçusu ve bianet yazarı Fikret İlkiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Hrant Dink cinayeti ve hakarete dair Erbil Tuşalp ve Taner Akçam kararlarının gereğinin yerine getirilmemesini eleştirdi.
İlkiz AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Brüksel’de duyurduğu Reform İzleme Grubu’ndan Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğü bakımından sorun oluşturan maddelerin revize edileceğine ve “açık ve yakın tehlike” kavramı getirileceğine dair açıklamasına değindi; “Bizi de bilgilendirirseniz, biz de metinleri görsek, biz de konuşsak?” dedi.
Paşaoğlu: Karşımızda artık e-devlet var
İletişim Yayınları yetkilisi Tuğrul Paşaoğlu da yeni çıkan kitapları sakıncalılık için 30 kadar kuruma gönderdiklerini, yayınlama özgürlüğü bakımından sorun oluşturabilecek düzenlemelerin varlığını sürdürdüğünü ifade etti; “Bandrol işlerinde otomasyona geçtik. Karşımızda artık devlet değil, e-devlet var” diye konuştu.
Kerestecioğlu: Meşrebe göre uygulama
Avukat Filiz Kerestecioğlu, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması sanık lehine görünse de otosansüre ve eylemsiz bırakmaya hizmet ediyor” dedi; TCK’nın 125. Maddenin ve tazminat davaların orantısızca uygulanmasından söz etti. Kerestecioğlu, Terörle Mücadele Kanunu’nun da süreçlere göre ve meşrebe göre uygulandığını kaydetti.
Eroğlu: Özgürlük ya vardır ya yoktur
Kürt Sorunu üzerine yazmanın sakıncalarından söz eden yazar Mehmet Eroğlu da, kitabını yayınlamak istediği yayınevinin yetkilisinin daha önce ertelemeli hapis cezası aldığı için Eylül 2014’te yayınevi değiştirmek zorunda kaldığını ifade etti; “Özgürlük ya vardır, ya yoktur. Soluksuz kaldığınızda özgürlüğün önemini anlarsınız” dedi.
Celal: Dijital araçlar özgürlüğü genişletiyor ama
TYB yetkilisi Metin Celal de, dijital araçların yayınlama özgürlüğü ufuklarını genişletirken bireylerin özgürlük alanlarının kısıtlanması için hazırlıklara rastlandığına işaret etti.
Etkinliğe katılanlar arasında UMAG yetkilisi Özge Mumcu Aybars, TYB yetkilisi Kamil Tekin Sürek, hukukçu Haluk İnanıcı, İnsan Hakları Derneği (İHD) yetkilisi Hüsnü Öndül de vardı. (EÖ/HK)
Fotoğraf: Sadık Güleç