Türkiye Yayıncılar Birliği, 2 Kasım'da kapılarını açacak olan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda yayıncılıkla ilgili önemli konuları alanında uzman uluslararası isimlerle tartışmaya açıyor.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek fuarda Türkiye Yayıncılar Birliği'nin düzenleyeceği panellerde dünyada yayıncılıktaki son gelişmeler, Almanya örneği üzerinden yasal düzenlemelerin kitabevlerinin sürdürülebilir kılınmasına olumlu etkisi, okullara okuma kültürünü yerleştirmede kitapların rolü gibi birçok önemli konu masaya yatırılacak.
Panellerin yanı sıra OKUYAY Platformu kapsamında KONDA tarafından yapılan okuma kültürü araştırmasının sonuçlarının ilk kez açıklanacağı fuarda ayrıca, yayıncılarla illüstratörlerin ve "freelancer"ların bir araya geleceği iki sektörel buluşma ile Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni de gerçekleşecek.
Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen ve bir hafta boyunca sürecek etkinlikler şöyle:
*2 Kasım
15.15 - Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış
IPA-Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer ve IPA Genel Sekreteri José Borghino'nun konuk olduğu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk'ün yöneteceği panelde; yayıncılığın geçmişi ve günümüzde geldiği yer, karşılaşılan sorunlar, girilen bazı darboğazlardan çıkmanın yolları, sektörde yeni ve farklı eğilimler tartışılacak.
18.30 - Arap Edebiyatı Nereye Gidiyor?
Mısırlı edebiyat eleştirmeni Mamdouh Farrag el-Nabi, Arap edebiyatı profesörü ve çevirmen Mehmet Hakkı Suçin ile şair ve yazar Adnan Özer konuşmacı olarak yer alacak. Başta roman ve şiir olmak üzere çağdaş Arap edebiyatının mevcut durumunun, önemli akımların, isimlerin ve eğilimlerin irdeleneceği paneli, Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral yönetecek. Panelde ayrıca Türkiye'de Arap edebiyatının ne derece bilindiği, ne derece kabul gördüğü de ele alınacak, bu durumun arkasındaki sosyokültürel nedenlere işaret edilecek.
*3 Kasım
12.00 - Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği
Frankfurt Kitap Fuarı'nın desteğiyle düzenlenen panelde, Almanya'da bağımsız bir kitapçı olarak yıllardır Nimmerland adlı kitabeviyle aile geleneğini sürdüren ve başarılı uygulamalarıyla son yıllarda birçok ödül alan Susanne Lux ile Arkadaş Kitabevi kurucusu ve Genel Müdürü Cumhur Özdemir yer alacak.
13.15 - Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü
Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Yusuf Ekinci yöneteceği panelde, Almanya'nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı Carlsen Publishing CEO'su Frank Kühne ve Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal; Almanya'da ve Türkiye'de eğitim sistemine okuma kültürünü yerleştirmek için kitapların sisteme girmesinin önemini, devletle yapılan ve yapılamayan iş birliklerini iki farklı ülkeden yayıncı gözüyle anlatacaklar.
14.45 - 7 Yıl Aradan Sonra Türkiye'nin Yeni Okuma Kültürü Haritası Açıklanıyor
OKUYAY Platformu, KONDA Araştırma ve Danışmanlık'la yürüttüğü okuma kültürü araştırmasıyla; Türkiye çapında uzun süredir eksikliği duyulan ve en son 2011 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "okuma kültürü çalışmasını" yeniledi. "Aslında Okuyoruz: Türkiye'nin Güncel Okuma Kültürü Araştırması" panelinde KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve KONDA'nın analistlerinden Aydın Erdem tarafından açıklanacak.
* 6 Kasım
10.00 – 16.00 - Yayıncı-İllüstratör Buluşması
Tüm çocuk ve gençlik yayıncıları ile illüstratörlerin katılımına açık olacak. Yayınevi yetkilileri ile illüstratörlerin bir araya geleceği özel görüşmelerde, illüstratörler portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunarak işlerini tanıtma fırsatı yakalayacaklar.
* 7 Kasım
13.00 – 15.00 - Yayıncı-Freelancer Buluşması
Tüm fuar katılımcısı yayıncılara ve "freelancer"ların katılımına açık olacak. Bu özel buluşma öncesinde Doğan Novus Yayın Yönetmeni Handan Akdemir, April Yayınları editörü Nazlı Berivan Ak, çevirmen Seda Ersavcı ve tasarımcı Füsun Turcan Elmasoğlu, Sevengül Sönmez'in moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirecekler. Sektörün deneyimli isimlerinin, dinleyicilere kılavuzluk edecek bilgileri paylaşacağı konuşmanın ardından, yayınevi yetkilileriyle "freelancer"lar bir araya gelerek olası iş birliklerini değerlendirecekler.
16.00 - Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye'nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, bu yıl fuarda sahiplerini bulacak. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitapçıya ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da kamuoyuna sunuluyor.
Türkiye Yayıncılar Birliği hakkındaUluslararası Yayıncılar Birliği'nin (International Publishers Association–IPA) Türkiye'yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye'yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor. |
(AÖ)