Hürriyet, Sabah, Zaman'da hiç yok
Hürriyet, Sabah ve Zaman gazetelerinin birinci sayfasında 1 Mayıs'la ve emekçilerle ilgili hiçbir haber yoktu.
Hürriyet'in sürmanşeti Çağlayan'daki 29 Nisan mitinginin dünya basınındaki yerine, manşeti de Bülent Arınç'ın "fiyakasının bozulmasına" ayrılmıştı.
Sabah'ın sürmanşetinde birinci futbol liginde son durum, Koray Aydın'ın Yüce Divan'da yargılanması, manşetinde de Anayasa mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun Yavuz Donat'a verdiği demeç vardı.
Zaman'ın manşeti, Genelkurmay muhtırasının piyasalara etkisiydi. Ancak gazete, 1 Mayıs'ta gün içinde İnternet yayınında, yaşananları "DİSK'in Taksim ısrarı İstanbul'u felç etti" gibi, örgütlenme ve toplantı özgürlüklerini, bu özgürlüklerin varlığını hiçe sayan bir başlık attı.
Milliyet, Yeni Şafak ve Vatan'da "asayiş" üzerinden 1 Mayıs
Milliyet "1 Mayıs Kutlu Olsun" üst başlığını attığı birinci sayfa haberinde, "Taksim restleşmesi hayatı kilitleyecek" başlığını attı ve Vali Güler'in "önlemler"inden bir bölümüne yer verdi.
Yeni Şafak "İstanbul'da 1 Mayıs Tatili" başlığını kullandı, Beyoğlu ve Şişli'deki okulların tatil edilişini konu etti. Ama spot şöyle başlıyordu: "Bazı sendikaların Taksim'de gösteri yapma ısrarı üzerine..."
Vatan'sa sayfanın dibindeki "1 Mayıs Alarmı" başlığıyla "trafiği felç etme"nin doğru sorumlusunu işaret ediyordu: "İstanbul'da Valilik trafiği felç etme pahasına Taksim'i toplu ulaşıma tamamen kapattı. Valilik 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen DİSK ve sendikalara karşı çok sert önlemler aldı" diye yazdı. Ama bu haberde emekçilerin özgürlüklerine, haklarına dair değil, asayişe dairdi.
Gazeteciler emekçi olduklarını anımsamalı
Bu örnekler, gazetecilerin habere haklar bağlamında yaklaşmasının ne denli önemli, tersinin de ne vahim olabileceğini gösteriyor. Ama galiba bundan da önce, kendilerinin birer emekçi, 1 Mayıs'ın da kendi bayramları olduğunu anımsamaları, bir şeylerin değişmesine katkıda bulunabilir.