Anayasa Mahkemesi, barış akademisyenlerinin “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.
TIKLAYIN - "Barış İçin Akademisyenler Vakasının Kısa Tarihi"
Kararı, medyanın nasıl gördüğünü derledik.
Sabah'a göre AYM, devlete ‘katil’ demenin önünü açmış
Sabah gazetesi “AYM, Üniversitelerde terör propagandasına geçit verdi” başlığıyla yayımladığı haberde “Anayasa Mahkemesi şaşırtan bir karara imza attı.
“Barış Bildirisi” başlığı altında terör örgütü PKK’ya destek veren ve güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonları itibarsızlaştırmaya çalışan imzacı akademisyenleri aklayan bir karara imza atan Anayasa Mahkemesi çok tartışılacak bir karara imza attı.” dedi.
AYM'nin skandal kararı bundan sonra üniversitelerde ya da başka platformlarda devlete ‘Katil’, ‘terörist’, ‘Katliamcı’ gibi ifadelerin kullanılmasının, devlet büyüklerine hakaret edilmesinin önünü açtı” sözleri kaydedildi.
Takvim:Devlet üniversitelerinde çalışanlar devlete "katil" diyebilecek
Takvim gazetesinin haberinde “Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından bundan böyle devlet üniversitelerinde çalışanlar gönül rahatlığıyla devlete "katil" diyebilecek. Devlete "soykırım yapıyor" sözlerini kullanabilecek. Ayrıca AYM'nin akademisyenlerle ilgili kararı gösterdi ki, "Çukur olaylarında PKK'yı destelemek suç değilmiş” ifadelerini kaydetti.
Demirören Grubu: Karar tartışmalı
Demirören'e bağlı Hürriyet, Milliyet ve Posta gazeteleri ile CNN Türk televizyonu AYM’nin dokuz akademisyenin yaptığı başvuru için aldığı kararı, aynı başlıkla “Tartışmalı karar” ifadesiyle duyurdu.
Üç gazete ve CNN Türk kanalının aynı haber metnini kullandığı görülürken, haberde “Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı’nın “Karara katılmak mümkün değil" yorumu yapıldı.
Yeni Akit: Skandal
Yeni Akit haberinde karar "skandal" olarak nitelendirildi. Haberde, “Barış bildirisi, PKK destekçisi sözde akademisyenlerin, Türkiye’nin katliam yaptığını savunduğu ve terör örgütü PKK ile Türkiye arasındaki çatışmaların sonlandırılmasını talep ettikleri, bu doğrultuda imza attıkları bir bildiriydi” denildi. (EMK)