Yeniçağ yazarı Yavuz Selim Demirağ’ın 10 Mayıs 2019’da evinin önünde uğradığı saldırısı sonrası cezasızlık 4 yılı (1469 gündür) aşkın bir süredir devam ediyor.
Dün (16 Mayıs) Demirağ’ın faillere karşı açtığı davanın duruşması vardı. Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklardan sadece Orhan Ç., ile Furkan Ç. katıldı. Adem Y., Emrah Y., Ali A. ile Necmettin İ. duruşmaya gelmedi.
Yavuz Selim Demirağ’ın hazır bulunduğu duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen gazeteci Murat Ağırel de katılım göstermedi. Duruşmada tanık olarak Ömer Ekinci dinlendi. Ekinci olay günü yaşananları anlattı.
“Akşam vaktiydi. Cadde üstünde yürüyordum. Karşı kaldırımda bir araç durdu. Peşinden bir bağrış çağrış oldu. Kalabalıklardı. En az 5-6 kişi vardı. Demirağ apartmana giriş yapacakken saldırdılar. Birisinin elinde sopa diğerinde kesici alet vardı. Gürültü çıkınca herkes sokağa, pencerelere döküldü. Sonra kaçtılar. Ambulansı aradım. Demirağ’ın eşi ve kızı indi. Polis intikal etti” dedi.
Mahkeme başkanının sorusu üzerine Ekinci, salondaki sanıklardan Orhan Ç.’yi teşhis etti. Ancak bunun üzerine söz alan Orhan Ç. “Araçta zaten 5 kişiydik” dedi.
Ardından söz alan Orhan Ç.'nin avukatı Şükrü Kağan Kızılarslan mahkemeden duruşmaların gizlilik içinde yapılmasını talep etti. Gerekçe olarak da müvekkili Orhan Ç.’nin isim ve soyisminin baş harfleri yazılarak dalga geçilmesini gerekçe gösterdi.
Ara karar kuran mahkeme dosyada kamu güvenliğini tehdit eden herhangi bir bilgi ve belge bulunmaması dikkate alınarak Orhan Ç. müdafi Kızılarslan’ın gizlilik kararı verilmesi talebini reddetti.
Murat Ağırel’in dinlenmesi için talimat yazılmasına hükmeden mahkeme bir sonraki duruşmayı 12 Ekim saat 15.00’e bıraktı.
Ne olmuştu?
Yavuz Selim Demirağ 10 Mayıs 2019’da evinin önünde saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Demirağ, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (GATA) tedavi edildi.
Olayla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, güvenlik kameralarından yola çıkarak saldırganların 6 kişi olduğu tespit etti ve gözaltı yaptı. Ancak saldırganlar daha sonra serbest bırakıldı.
Demirağ bunun üzerine saldırganlara dava açtı. Adem Y., Emrah Y., Ali A., Furkan Ç., Necmettin İ. ve Orhan Ç., ilk kez 15 Ekim 2021’de, saldırıdan 888 gün sonra hakim karşısına çıktı.
Ankara 54. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada ‘silahla kasten yaralama, tehdit ve hakaret’ten yargılanan sanıkları 22 avukat savundu.
Demirağ’in avukatı Erhan Tokatlı, saldırının basit yaralama değil, insan öldürmeye teşebbüs olduğunu belirtip davanın Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini talep etti. Mahkeme de görevsizlik verdi. Dosya nöbetçi mahkemeye gitti. Nöbetçi mahkeme davanın Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine hükmetti.
Savcılık karar üzerine dosyayı 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdi. Ancak mahkeme duruşma bile açmadan Demirağ’ın saldırıda ölmediğini belirterek “öldürmeye kasıt yok” dedi ve görevsizlik verdi.
Kararın ardından dosya bir üst mahkeme olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf) gönderildi. İstinaf tekrar yargılama yapılmasına hükmetti. Dosya geri döndü. Şimdiye kadar davada üç celse görüldü.
Yavuz Selim Demirağ 1469 gündür adalet bekliyor.
(HA)