Muğla'da Yatağan'da özelleştirilen termik santraller ve kömür işletmelerinin devredilmesine karşı işçiler direnişe geçti.
Termik santralde ve ona kömür sağlayan madenlerde çalışan Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler, dün akşam ihalesi yapılan ancak henüz devredilmeyen işletmelerinin devredileceği bilgisini alınca santralin girişini kapattı.
Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı işçiler 442 gündür direniyor.
Kömürlü termik santral ve madenlerde toplam 4 bin işçi çalışıyor, yaklaşık 1500'ü maden işçisi, kalanları teknik eleman. İşçilerin büyük bölümü sendikalı ancak maden işçilerinin bir bölümü taşeron işçi.
"Türkiye'nin kaybı olur"
bianet'e konuşan Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, özelleşmenin hem kamu malının kaybı, hem işçi haklarının gerilemesi hem de iş güvenliğinin tehlikeye girmesi anlamına geldiğini söyledi.
"442 gündür direniyoruz. Buranın satılmasına kendi ekmeğimizden önce işçi, memur, köylünün yani halkın vergileriyle yapılan yerler olduğu için karşıyız.
"Özelleştirme taşeronlaştırma demek. Soma'da Ermenek'te gördük. Biz Soma olmamak için yıllardır mücadele ediyoruz. 2000 yılında da burası ihale edilmişti. Ama biz devredilmeden bunu geri çektirmiştik. Şu anda da hem işçinin hem de ülkenin kaybını önlemek için direniş alanını terk etmiyoruz."
1680 megawatt kurulu güç
Muğla'da Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin toplam kurulu gücü sırasıya 630- 420- 630 megawatt.
Yaz aylarında Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri ile taşınmazları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda yapılan ihalenin ardından 2.67 milyar dolara IC İçtaş Şirketi’ne satıldı.
Yatağan Termik Santrali ve taşınmazlar ise 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik'e satıldı. İhalenin yapıldığı gün de işçiler kendilerini santralin girişine zincirlemişti. (NV)