Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesin karşı işletmenin önüne çadır kurulmasıyla başlayan direniş 92. gününe girdi.
En son 26 Kasım'da AKP binasına yürümek isteyen TÜRK İŞ'e bağlı TES İŞ ve MADEN İŞ üyesi işçilere müdahale edilmiş ve 12 kişi hakkında soruşturma açılmıştı.
İşçiler taleplerini Başbakana kadar iletti. Ancak henüz bir gelişme yok.
Eski TES İŞ yöneticisi Erol Soğancı durumu şu şekilde anlattı:
"İnşaat işçiliği yapmak zorunda kalıyorlar"
"Yatağan işçileri yıllardır, işyerlerinin özelleştirmesine karşı duruyor. Polis açtığı soruşturmada 'Sizi kim yönlendirdi?' diye sormuş. Yatağandaki işçiyi yönlendirmek gerekmiyor. Burada bir mücadele kültürü var. Yıllarca bunun üzerine emek verildi çalışıldı.
"Seka'da yaşananları görüyoruz. Özelleştirmelerle beraber ücretler neredeyse üçte birine düşüyor. Her şey patronun iki dudağı arasında. Maden işçilerinin peynir ve yoğurt ihtiyaçları karşılanmayabiliyor. İnşaat işçiliği yapmak zorunda kalan arkadaşlarımız var."
"Greve gelince tehlike"
Yatağan Termik Santrali'nde 30 yıldır çalışan Dinçer Yıldız ise "Biz enerji işçisiyiz. Depolanamayan enerji üretiyoruz. Bizim grev hakkımız yok. Ülkenin sağlığı ve güvenliği sebebiyle, buna izin verilmiyor. Ancak burayı bir başkasına satabiliyorlar" dedi.
Bölgede özelleştirilme kararı çıkan kömür ocakları, liman ve termik santrallerin, özelleştirme kararı durana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirten işçiler, 29 Aralık'ta sona erecek açlık grevinin ardından yapılacak mitinge tüm emek örgütlerini davet ediyor. İhalenin kesinleşme tarihi olarak açıklanan 24 Ocak'ta ise Ankara'ya bir yürüyüş gerçekleştirecekler.
Direniş 16 Eylül'de başladı; 9 Aralık'tan beri de dönüşümlü açlık grevi sürüyor. (DBN/NV)