Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy’de Maden-İş ve Tes-İş sendikalarına bağlı termik santral ve kömür işçilerinin, özelleştirmeye karşı 24 Ocak’ta Ankara Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na olan yürüyüşleri dün polis tarafınca Yatağan çıkışında engellendi.
İşçiler dün 16.30 sıralarında direniş çadırlarından 25 otobüsle yola çıkan işçiler, dün gece Muğla-Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı'nda polis ve jandarma barikatı ve TOMA’lar ile durduruldu.
Ankara'da eylem yapıldı.
Yatağan işçilerin polis tarafından katılımlarının engellenmiş olmasına rağmen, Zonguldak başta olmak üzere diğer kentlerden gelen Türk-İş'e bağlı Maden-İş ve Tes-İş sendikaları işçileri, sabah saat 10 sularında ÖİB' nin önüne tabutla geldiler. Özelleştirme İdaresi önündeki eylem, özelleştirmeye karşı mücadelenin ve dayanışmanın devam edeceği vurgulanarak saat 12 gibi sona erdi.
İlhan: Otobüslerin ruhsatlarına el konuldu
Maden-İş Yatağan Şube Sekreteri Osman İlhan, otobüslerin polislerce durdurulduğunu, her birine kimlik kontrolü yapılıp otobüslerin ruhsatlarına el konulduğunu söyledi. İlhan, “Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nı önünde izinli bir eyleme katılmamız engellendi. Demokratik hakkımıza müdahale edildi. Ankara’daki direnişi şimdi uzaktan izliyoruz.” dedi.
Otobüsleri Yatağan çıkışında durdurulan işçiler, sabaha kadar Muğla merkeze doğru yürüdüler. Sabah 7.30 gibi, Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda, 1500 kişilik grup durumu protesto etti.
Girgin: Emekçiler oyuna gelmeyeceğini kanıtladı
Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, “Biz 6 aydır yerel halkın katılımıyla da beraber mücadele veriyoruz. Burada kamuya sahip çıkma bilinci fazladır.
"Son dönemdeki yolsuzluk haberleri ile beraber buradaki mücadele daha anlamlı hale geldi. Yatağan işçilerinden korkuyorlar; İç İşleri’nin emriyle Ankara’nın izin verdiği eyleme Yatağan’dan otobüslerle çıkışımız yasaklandığı için gidemedik.
"Bilerek seçimden sonraya ertelediler ihaleleri; ama biz orada olamasak da diğer emekçiler bizim bu oyuna gelmeyeceğimizi hükümete gösterdi. Biz ihalelerin tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.
Yatağan işçileri, özelleştirmeye karşı eylemlerine Yatağan’daki direniş çadırlarından devam etme kararı aldı. (IK/HK)
* Fotoğraf: Durmuş Genç / Muğla-AA