İzmir Mülkiyeliler Birliğinin düzenlediği “Şair, Muhalif Ve Kadın Olmak” konulu söyleşinin konuğu Kıbrıslı şair Neşe Yaşın’dı. 26 Aralık Cuma günü saat 19:00’da, Alsancak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşi, gitar ve buzuki eşliğinde Türkçe ve Rumca şarkılar söylenen kısa bir müzik dinletisi ile başladı.
Yurdum/ ikiye bölünmüş ortasından/ hangi yarısını sevmeli insan
17 yaşında yazdığı ve bestelenip, hem Rumca hem de Türkçe olarak söylenen şiirinin yazılış öyküsünü anlatarak söze başlayan Yaşın, 1963’de yaşananlarda bir çocuk olarak insanları iyiler ve kötüler olarak ikiye ayırdığını, 1974’de, daha önce bir Rum ailenin yaşadığı eve ailesiyle birlikte yerleştirilmelerinden ve bir Rum çocuğunun odasının ona verilmesinden sonra düşüncelerinin değişerek, savaş, barış ve milliyetçilik kavramlarını sorgulamaya başladığını anlattı.
Üzgün Kızların Gizli Tarihi
2002 yılında yayınlanan “Üzgün Kızların Gizli Tarihi” isimli romanından cinsel içerikli bölümleri alıntılayarak manşetine taşıyan Volkan gazetesinin kendisine karşı olumsuz tavrının sorulması üzerine Yaşın; romanında, birleşemeyen bir adanın hikayesini, bir Rum erkeğiyle bir Türk kızının imkansız aşkıyla sembolize ederek anlattığı kitabının içeriğinden değil, kendisinin barışı savunan bir kadın oluşundan hareketle cinsiyetçi ve milliyetçi saldırılara hedef olduğunu söyledi.
Yaşın, şair ve yazar kadınların, kadın oldukları için ayrı bir bedel ödediklerini anlattı.
Barış bakanlığı
Politika ile ilişkisinin sorulması üzerine; 1999'da ÖDP İzmir milletvekili adayı olduğunu, 2006'daysa, Birleşik Demokratlar Partisi (EDI)’den aday gösterildiğini ve Kıbrıs’ın bölünmesinden sonra bir Rum partisinin ilk kez bir Türk’e milletvekili olması için öneri götürdüğünü söyleyen Yaşın, bir şair olarak siyasetle ilişkisinin, barışa katkı anlamını taşıdığını belirtti.
"Eğer seçilseydim, bir barış bakanlığı kurulmasını isteyecektim."
Şiir söyleyince o büyük sözü
Kıbrıs Üniversitesi Türkoloji bölümünde ders veren Yaşın, Ada’nın güney kesiminde yaşama kararı vermesinde, barışa olan inancının belirleyici olduğunu, Rum ve Türklerin geçmişte güzel anıları olduğu kadar, acı hatıralarının da olduğunu, öncelikle bu yaraların sarılması sürecinin yaşanması gerektiğini, söyledi.
Aktif olarak çalışmalar yapan barış gruplarında Türk ve Rum gençlerinin bir araya gelerek birbirlerini daha yakından tanıdıklarında, milliyetçi bakış açısından sıyrılarak, dostluklar kurduklarını anlatan Yaşın, adada barış içinde bir arada yaşanacağına olan inancını vurguladı.
Dinleyicilerin sorularını yanıtladıktan sonra; “Bir söz var ve ben o sözü bulacağıma inanıyorum. Ve o sözü bulduğumda toprağa barış ineceğine de inanıyorum diyen Şair Yaşın, “Büyük Söz” ve “Aşk Sarkacı “ ile başlayarak, kendi şiirlerini seslendirdi.
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Erkan’ın Yaşın’a teşekkür plaketi vermesinin ardından, Mülkiye İzmir’in cumbalı evinde şiir ve barış üstüne koyulaşan sohbete devam edildi. (Gİ/EÜ)