Yazar Neşe Yaşın, Fethiye Çetin'le birlikte 78’liler Vakfının düzenlediği, Zeki Çoşkun’un kolaylaştırıcı olduğu “Akdeniz-Ortadoğu Ortak Kültürü ve Farklılıkları” konulu söyleşiye katıldı.
Dün (30 Ekim) gerçekleşen söyleşide, Yaşın üç nesil Kıbrıslı şairlerden örnekler vererek, bir dönem yavru ve ana metaforlarının belirlediği Kıbrıs şiirinin, millilikten melezliğe doğru evrilişi ve Akdenizli olmanın ne kadar çok ortak özellik içerdiğini anlattı.
"Anneannem" adlı kitabın yazarı Çetin'se, kitabı yazmasına sebep olan anneannesi Seher’in (Heranuş) yaşadıklarını ve farklı kültürlerin birbirlerinden ne kadar çok beslediklerini örnekledi. Çetin kitabı yazdıktan sonra duyduğu huzurun, yaşadıklarıyla yüzleşen toplumlardaki huzur ve barış duygusuyla özdeşlik taşıdığını ifade etti.
Feministler, Yaşın'la TÜYAP'taydı
TÜYAP Kitap Fuarında, yazar Yaşın'a bazı gazete ve televizyonların yaklaşımını kınayan feminist kadınlar "cinsiyetçi, Irkçı, milliyetçi, saldırılar karşısında Yaşın'ın yanında" olduklarını söylediler. Feministler Pazar günü (28 Ekim) açtıkları dayanışma masasında, imza topladı ve Yaşın, saldırılara konu olan kitabı "Üzgün Kızların Gizli Tarihi"ni imzaladı.
Feministlerin topladığı imzaların ardından, kadın aktivistler kitabı, fuarı ziyaret eden kadınlarla bir arada okudu. Yaşın’ın sesiyle diğer kadınların sesi birbirine karıştı, güçlendi, bu ses cinsiyetçi ve ırkçı saldırılara karşı bütün kadınları, Yaşın’la dayanışmaya çağırdı.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Yaşın yıllardır Kıbrıs’ta halkların-toplumların barış içinde, bir arada yaşaması için şiirleri, kitapları, yazıları ve eylemiyle mücadele veriyor. Cinsel taciz, gazete ve uydu yayını yapan televizyonlarla yazarın öğretim üyesi olduğu üniversitedeki öğrencilerine kadar yaygınlaştırılarak, toplumsal varlığı, kimliği ve çalışma hayatı tehdit ediliyor. Kız kardeşimiz ırkçı-cinsiyetçi şiddet karşısında yalnız değil. Neşe’nin yanındayız. Bu saldırıları kendimize yapılmış kabul ediyoruz.”
Milliyetçi çevrelerden Yaşın'a "taciz kampanyası"...
Yıllardır Kıbrıs'ta halkların barış ve kardeşlik içinde yaşaması için yazıları ve şiirleriyle mücadele veren şair ve yazar Yaşın milliyetçi çevrelerin başlattığı bir cinsel taciz kampanyasıyla karşı karşıya bırakılmıştı.
Yaşın’ın romanı üzerine Kuzey Kıbrıs' ta yapılan yayınlar, yazarın ifade ve yaratma özgürlüğüne yönelmiş, romandan, seçilerek alınan bölümler tahrif edilerek, kadın bedenine ve kimliğine yönelik cinsiyetçi ve ırkçı bir şiddete dönüşmüştü.
Yaşın'a yapılan saldırılar, Türkiye ve diğer ülkelerden çeşitli demokratik örgütlerin, yazarların, ırkçılık karşıtlarının protestolarına neden olmuş, Yaşın'a Kıbrıs Rum kesiminden, Türkiyeli yazarlardan, feministlerden ve ırkçılık karşıtı kuruluş ve kişilerden dayanışma mesajları yağmıştı. Kuzey Kıbrıs Devlet Başkanı Mehmet Ali Talat da, yaptığı açıklamada, Yaşın'a yapılan saldırıyı kınamıştı. (NY/GG)