Bugün, 20 Kasım Nefret Suçuna Maruz Kalan Transları Anma Günü.
10. İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi, Beşiktaş Meydanı’nda, nefret cinayetlerinde hayatlarını kaybeden, intihara zorlanan transları anmak için lokma dağıtmak istedi.
Lokma dağıtımını engelleyen polisler, trans+ aktivistlere, yurttaşlara, lokmacılara ve bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz’a “Genel Bilgi Toplama” (GBT) işlemi yaptı.
Polisin önce “kaldırım işgali” ardından ise “izinsiz” olduğu gerekçesiyle engellediği lokma dağıtımı ile ilgili bianet’e konuşan 10. İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi gönüllüleri, söz konusu müdahalenin açık bir ayrımcılık olduğunu söyledi.
“İnsanlık ayıbı”
Trans+ aktivistler, açıklamasına şöyle devam etti:
“Türkiye’de ölen insanların ardından lokma dağıtmak yaygın bir gelenek. Ancak bugün ilk kez bir lokma aracına ve lokma bekleyen insanlara müdahale edildiğine tanık olduk. Bu yaşananlar, hem absürd hem de kabul edilemez. Polis, lokmacıları ilk gördüğünde ‘Kolay gelsin, abi’ diyerek yaklaştı, ancak lokmanın öldürülen translar için dağıtılacağını öğrenince tutumu değişti. ‘Burada ne oluyor, bugünün anlamı ne?’ gibi sorular sormaya başladı. Bu bir insanlık ayıbı.
“Görünüşe göre Türkiye’de LGBTİ+’lar, kaybettikleri sevdiklerini anmak için yas tutma veya lokma dağıtma gibi geleneksel bir eylemde bulunma hakkından fiilen mahrum bırakılıyor. İstanbul’un başka bir meydanında bu etkinlik sürdürülürken bizlerin lokma dağıtmasının engellenmesi, açık bir ayrımcılık göstergesi.
🏳️⚧️ 10. İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi’nin, 20 Kasım Nefret Suçuna Maruz Kalan Transları Anma Günü dolayısıyla Beşiktaş Meydan’da lokma dağıtımı polis tarafından engellendi.
— bianet (@bianet_org) November 20, 2024
👉 Trans aktivistlere, yurttaşlara ve lokmacılara GBT işlemi yapıldı.
📹 Video: @tucyil pic.twitter.com/WZDN1BfHSK
“Yas tutma ve anma hakkımız engellenemez”
“Hiç kimsenin sevdiklerini anma ve yas tutma hakkı yasaklanamaz. Ancak bu yasaklama çabasının arkasındaki transfobik motivasyonu gayet iyi biliyoruz. Devlet ve kolluk kuvvetleri ‘Siz ölen yakınlarınız için lokma dökemezsiniz’ diyor; ancak kayıplarımız için lokma dökmek bizim de hakkımız. Tıpkı diğer vatandaşların sahip olduğu gibi…
“Bu eylemin, sırf trans+’lar yapıyor diye engellenmesi açık bir hak gaspı; ancak kimse bu hakkımızı elimizden alamaz. Bugün yaşadıklarımız transfobinin somut bir örneği. Hiç kimseye yapılmayan bu müdahalenin translara yapılması başka bir şekilde açıklanamaz. Bu büyük bir akıl tutulması ve ayrımcılık olarak tarihe geçecek. Tam da bu nedenle tüm muhalif kesimlerin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı uygulamalara karşı birlikte durması gerekiyor.”
Komite gönüllüleri daha sonra Şişli’nin başka bir noktasında öldürülen transların anısına lokma dağıtabildi.
20 Kasım Nefret Suçuna Maruz Kalan Transları Anma Günü
Trans Hatırlama Günü (Transgender Day of Remembrance, TDoR) olarak da anılan gün, transların uğradığı şiddet ve nefret suçlarına karşı farkındalık yaratmayı ve kaybedilen transları anmayı amaçlıyor.
1998 yılında, trans kadın Rita Hester’ın cinayeti sonrası başlayan bir hareket olarak günde, her yıl 20 Kasım'da dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Gün, aynı zamanda transların yaşadığı ayrımcılık, şiddet ve maruz kaldıkları nefret suçları hakkında toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor.
Bu özel gün, trans topluluğunun gücünü ve dünya çapındaki direnişini kutlaması kadar kayıplarını anmasına da vesile oluyor. (TY)