Yazar Yaşar Kemal’in sağlık durumu kritik. Dün solunum güçlüğü ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırılan 92 yaşındaki Yaşar Kemal yapay solunum cihazına bağlı olarak uyutuluyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan “Solunum yetmezliği var. Solunum cihazına bağlı. Gözlem altında. Şu an göstergeleri iyi. Ama ne olacağını bilmiyoruz. İzliyoruz. Zatürree var gibi görünüyor. Tedaviye iyi cevap verecek diye umuyoruz. Bekliyoruz. 24 saat bekleyeceğiz" dedi.
Prof. Dr. Karan sözlerine şöyle devam etti:
“Yaşar Kemal Bey, solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritmindeki bozukluk şikayetleriyle yoğun bakım ünitemizde tedavi altına alındı. Bilinci kapalı ve solunum sıkıntısı olduğu için solunum makinesine bağlı olarak solunum destek tedavisi yapılıyor.
“Akciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle diğer tedaviler de uygulanıyor. Yaşlı ve kronik hastalıkları olduğu için ve bu tedaviler de birden fazla nedene bağlı olduğu için yakından izlemek gerekiyor.
“Maalesef hayati tehlikesi var şu anda. Beş gündür başka hastanede tedavi görmekte olan bir hasta. O hastanede uygun tedaviler yapılmış. Bu hastalıklar kolay hastalıklar değil tabii ki.”
Müezzinoğlu: Şuuru yarı açık
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giderek Yaşar Kemal’in tedavisini yürüten doktorlardan bilgi aldı.
Müezzinoğlu, ziyaretin ardından şunları söyledi:
"Kendisine yoğun bakım koşullarında ziyaretimi yaptım. Şuuru yarı açık, biraz uyutuluyor. Ama neticede iletişim kurulabiliyor.
“Akciğer yetmezliği ve akciğerindeki sorun nedeniyle genel durumu bozularak buraya geliyor. Zaten son dönemde belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi gören bir hastamız. Ama son yoğun bakım koşullarına getiren ve tedavi gerektiren durumu, akciğerlerindeki bir pünimonik infültasyon ve akciğer yetmezliğine bağlı diğer sorunlarının da bir bütüncül olarak tedavinin yapıldığı koşullar var.
“Tabii gerek yaşı, gerekse diğer sağlık sorunları nedeniyle çok yönlü tedavisi yapılıyor. Ümit ederim ki tedaviden olumlu neticeler alınacaktır. Neticede, geldiğine göre durumu, solunum açısından da, diğer fonksiyonlar açısından da daha iyi. Yakın takiple inşallah daha iyi olacak. Biz ülkemizin bu değerinin en kısa zamanda sağlıklı yaşama dönmesini arzu ediyoruz." (EKN)