Yazar Yaşar Kemal'e romanlarına taşıdığı bölgeden, Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) fahri doktora unvanı verildi. Kemal, kişinin kendi toprağında onurlandırılmasının ödüllerin en değerlisi olduğunu söyledi.
Adana'daki Ramazanoğlu Kitaplığı'nın da önemli yer tuttuğunu vurgulayan Kemal, "O kitaplıkta çok okudum, birkaç yıl boyunca sürekli okudum orada. Çok da büyük yazar olduğumu sanmıyorum ve söylemiyorum zaten. Eğer biraz biraz yazmasını öğrendiysem Ramazanoğlu Kitaplığı sayesindedir" dedi.
"Türkiye'nin, Çukurova'nın nasıl değiştiğini, insanların nasıl değiştiğini yazdım. Avrupa'da 300 yılda olmuştur ama ben bunu seneler içinde gördüm. Yaşar Kemal değişmenin romancısıdır, derler. Dünyada çok az yazara nasip olur bu. Türkiye'nin topyekun değişimini gözümle gördüm, yaşadım. Bu değişmeyi yaşamak ve üzerinde düşünmek, tarihimdir.
"Türk meselesi, Kürt meselesi var, var oğlu var. Ama birbirimize düşmemiz bir kültürsüzlüktür. Yine de iyi birtakım insanlar vardır. Onlara güvenin, mutlaka büyük şeyler yapacaklar. Türkiye'ye yeni bir imkan getireceklerdir. Onun için ben umutsuz değilim. Bir kitabımda öyle bir şey yazmıştım, umutsuzluk umudu yaratır diye. Umutsuzluktan umudu öğreneceğiz. Umudum şudur ki Türkiye kendine gelecek. Ne savaş olacaktır, ne başka bir şey."
Düzenlenen törende Kemal'e ünvanı veren rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu da Çukurova'yı dünyaya tanıtmanın yanında, bilinen roman tarzlarını aşan yeni bir etik anlayışla benzersiz bir roman dünyası kurduğunu belirterek, "Bu nedenle, Yaşar Kemal'e Türkiye'ye ve edebiyat dünyasına katkılarından dolayı üniversitemiz senatosu tarafından oy birliğiyle fahri doktora verilmesine karar verilmiştir" dedi.(EÜ)