23 Şubat'ta yapılan açıklamada, Hozat'ta muhtarların ve hukukçu Hüseyin Aygün'ün tehdit edilmesi kınanarak Tunceli Barosu'na destek verildi.
"Yaşananlar Tunceli Kanunu'nun devamı"
Geçen yıl Munzur Ormanları'nın kasti olarak yakıldığını savunan kuruluş temsilcileri, Hozat muhtarlarının şikayetinin Valilikçe "soruşturmaya gerek yok" denilerek reddedilmesini eleştirdiler.
Avukat Aygün'ün hedef alınmasının tesadüf olmadığını açıklayan Tunceli dernekleri, "Bu baskıların ne yalnızca Hozat muhtarları ne de Aygün ile sınırlı olmadığını biliyoruz. Yapılanlar 1938'de yaşananların, Tunceli Kanunu'nun bir devamı" dediler.
Av. Aygün'ün zorla boşaltılan ve yakılan köylerin davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan kişi olduğunu hatırlatılarak, şu ana kadar AİHM'e 350 dava taşındığı bildirildi.
Ayrıca, iki dönem Baro Başkanlığı yapan Aygün'ün, Eylül 1994'te bir askeri operasyon sırasında sekiz üyesi kaybolduğu açıklanan Selen ve Işık ailelerinin de avukatlığını yaptığı, "Munzur Haber" gazetesinin sahibi olduğu, bu gazetede Türkçe ve Kırmaci yazılar yazdığı, Dersim'de hak ihlalleri iddialarını araştırdığı ve demokratikleşmeye katkılar yaptığı belirtildi.
Açıklamaya, Verein zur Förderung der Zaza-Sprache, Dersim Gemeinde Köln, Berlin Dersim Kültür Gemeinde, Avrupa Dersim İnisiyatifi, Mannjeim Zaza Kultur Haus, İnisiyative Desim de Herv Newazeme, Remscheid Dersim İnisyatifi, Duisburg Dersim Kültür Derneği, Hochschulgruppe Dersim ve Darmstadt Kultur Cemeinde isimli kuruluşlar imza attılar.(EÖ/EÜ)