*Fotoğraf: Barınmayanlar Hareketi Twitter hesabı, Hakan Keleş
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Oya Ersoy ve Filiz Kerestecioğlu, yüz yüze eğitimin bir buçuk yıl sonra yeniden başlamasıyla Türkiye genelinde ortaya çıkan kira artışını ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
HDP İstanbul Milltvekili Oya Ersoy, bu konuda iki ayrı soru önergesi verdi.
Ersoy, Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "2021 yılında dünyada en çok kira artışı olan ilk beş şehrin üçünün Türkiye'de olduğu ortaya çıktı. Kira artışlarında ülkemizde birinci sırada İzmir, ikinci sırada Ankara ve dördüncü sırada da İstanbul yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Ersoy'un Kurum'un yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
- İstanbul, Ankara ve İzmir'de boş yapı stoğu sayısı nedir?
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, kiralardaki artışın önlenmesi adına bir çalışması var mıdır?
- Bakanlık olarak, özellikle Üniversitelerin açılması ile yurt ihtiyaçları karşılanmayan öğrencilerin barınma sorunlarının çözülmesi için bir planlaması var mıdır?
- Üniversitelerin açılması ile birlikte birkaç öğrencinin bir araya gelerek kirayı paylaşması gerekçe gösterilerek konut fiyatlarının arttığı haberleri basına yansımaktadır. Bu durumun engellenmesi için Bakanlığın bir çalışması var mıdır?
"Bütçe vakıflara ve cemaatlere aktarıldı"
Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergeye ilişkin de "Şu an yaşanan yurt krizinin çözümü iktidarın elindedir. Bütçeden dinci-gerici vakıf ve cemaatlere bütçe aktarılmayıp yurt yapılsaydı bu sorun bugün yaşanmazdı" dedi.
Ersoy ayrıca, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2021 bütçesi 211 milyar 993 milyon 156 bin TL idi bu tutarın içerisinden, Türkiye Maarif Vakfı'na 1,2 milyar TL'ye kadar kaynak aktarıldı. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı dışında, yurtdışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olan Maarif Vakfı'na 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sırası ile 163 milyon TL, 270 milyon TL ve 422 milyon TL ödenek aktarıldı" verilerini paylaştı.
2019 yılında genel ve özel bütçeli idarelerden dernek ve vakıflara aktarılan paranın 933,3 milyar TL olduğunu söyleyen Ersoy, "Buralara en fazla para aktaran kurum ise MEB olmuştur" diye konuştu.
Kerestecioğlu'ndan araştırma önergesi
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için Meclis Başkanlığı'na bir araştırma önergesi verdi.
Kerestecioğlu, önergede "KYK yurtlarında kalmak için dahi 650 liralık burs/kredi desteğinin yarısını ayırmak zorunda olan öğrencilerin büyük kısmı özel yurt ücretlerini karşılayamıyor. Devlet yurtlarının kapasitesindeki yetersizlik, öğrencileri ticarethaneye dönen özel yurtlara zorunlu kılıyor. Ücretlerine herhangi bir kahvaltı veya yemeğin dahil olmadığı özel yurt fiyatları yine büyük şehirler için senelik 20 bin liraya varıyor" ifadelerini kullandı.
İktidara yakın vakıflara devlet kasasından bütçe aktarıldığını belirten Kerestecioğlu "Öğrenciler için özel yurtlara bir diğer alternatif vakıf yurtları. İktidara yakınlığıyla bilinen vakıfların yurt kapasiteleri geçtiğimiz 10 yılda devlet yurdu kapasitelerinin neredeyse beş katına çıktı. İktidar, bu vakıfların yurtlarını tercih eden öğrencilere beslenme ve barınma desteği kapsamında yurt ücretlerinin yüzde 40'ını devlet kasasından ödeniyor" dedi.
Kerestecioğlu, bu konuda acilen bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulması gerektiğini belirtti.
(DŞ)