3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, Ulaştırma Bakanlığı'nın yarın Ankara'daki Karayolları Genel Müdürlüğü'nde yapacağı 3. Köprü projesi ihalesine karşı "Yaşam ihaleye çıkartılamaz" başlıklı bir açıklama yaptı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapılan açıklamada, platform, "bilim dışı, hukuk dışı ve siyasi dayatma" olarak tanımladığı 3. Köprü Projesi'ne, İstanbul'un doğal varlıklarını, ormanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını ve yaşam alanlarını yok ettiği için karşı çıktığını belirtti.
Üç başlık altındaki açıklamayı Zerrin Bayraktar okudu.
3. Köprü bilim dışı
* Bu projenin İstanbul'un trafik sorununa çözüm olacağı tezinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı bilimsel raporlar, ulaşım uzmanlarının deneyimleri ve İstanbulluların tecrübesiyle kanıtlandı.
* İstanbul boğazına yapılan köprüler, kendi trafiğini oluşturup, trafik sorununu daha da ağırlaştırdı. Karayolu odaklı ulaşım politikaları ve özel otomobil sahipliğinin teşvikiyle İstanbullular için trafik cehennemine döndü.
* 3. Boğaz Köprüsü de zaman içinde aynı sonuçları yaratacak; İstanbul'un ve Marmara'nın kuzeyinde kalan son orman alanları, su havzaları, tarım alanları, inşaat ve otomotiv şirketlerine karamaçlı peşkeş çekilecek.
* Boğaz geçişi Garipçe-Poyrazköy hattı olarak ilan edilen Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin yüzde 80'lik bölümü doğrudan doğruya orman alanlarından geçmekte olup, su havzalarımızın geleceğini de tehdit etmekte.
* Proje, deprem gerçeğini halka karşı saldırı aracına çevrien Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB tarafından , "Yeni İstanbul", "Kanal İstanbul" gibi kentleşmeyi daha da kuzeye kaydırarak inşaat şirketlerinin ve arazi rantçılarının anahtarı olacak. Yoksul mahallelere dönük yıkım saldırıları hızlanacak.
3. Köprü hukuk dışı
* "Kuzey Marmara Otoyolu" projesinin bir bölümü "Yaban Hayatı Koruma Sahası" olarak ilan edilen bölgeyi karayolu geçişiyle ortadan ikiye bölmekte. Meslek odalarının projeye karşı açtığı davalar devam ediyor. Davaların bir bölümünde bilirkişilerin olumsuz raporları mahkemelere sunuldu.
* AKP hükümeti, "yatırım planlarına 1993 yılından önce girdiği" gerekçesiyle, 3. Boğaz Köprüsü projesini Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin "Kapsam dışı projeler" maddesine dayanarak ÇED süreci dışında tuttu.
* Ancak yönetmeliğin bu maddesinin yürütmesi, Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı dava sonucunda Danıştay tarafından durduruldu. Danıştay kararı, yarınki ihaleye açılması planlanan 3. Köprü projesi için de çevresel etki değerlendirmesi sürecinin işletilmesini zorunluluk haline getirmekte.
3. Köprü AKP'nin siyasi dayatması
* Hükümet, projenin gerekliliğine dair hiçbir bilimsel rapor sunmadı; projeyi destekleyen tek bir bilim insanı bulamadı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nin konuyla ilgili raporu; Şehir Plancıları Odası'nın bilimsel çalışması ortadayken, hükümet bu çalışmalardan yararlanmadı.
Platform, yarın saat 12:30'da Ankara'da Karayolları Genel Müdürlüğü önünde "İstanbul için köprü değil, orman, su, toplu ulaşım istiyoruz" diyecek. (NV/HK)