Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sakarya Hendek’te 7 kişinin hayatını kaybettiği ve 127 kişinin yaralandığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’ndaki patlamaya ilişkin ikinci bilirkişi raporu hazırlandı.
- Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi ilk raporda sanıkların ve diğer sorumlu kişilerin kusur ve oranlarının tespit edilmemesi nedeniyle iş güvenliği konusunda uzmanlığı olan kişilerce yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını istemişti.
TIKLAYIN - Bilirkişi Raporu: Yasal sınırın üzerinde patlayıcı depolandı
Her biri A sınıfı iş güvenliği uzmanı olan makine, kimya, inşaat, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisinin yer aldığı 7 kişilik ekip raporunu tamamladı.
183 sayfalık yeni raporda, depolar ve misket üretim bölgelerinde yasal sınırların üzerinde patlayıcı depolandığı belirlendi. İşçilerin ifadelerden de üretim yapılan yerlerde günlük üretim miktarını aşan miktarda malzeme bulundurulduğu tespiti raporda yer aldı.
Patlamanın hemen öncesinde depolardaki patlayıcı miktarının 41 tondan fazla olduğu tespit edilirken, laboratuvarlara günlük olarak giren patlayıcı maddelerin türü ve miktarı ile çalışan işçi sayısına ilişkin herhangi bir kaydın tutulmadığı belirlendi.
Raporda ayrıca 'işyerinde güvenli çalışmanın sağlanmasın, çalışanların sağlık ve güvenliklerinin teminin işverenin görev ve sorumluluğunda olduğu aktarıldı.
Depolarda sıcaklık takibi yapılmadığı, ‘acil durum eylem planındaki’ toplanma alanının da Sakarya Arifiye’deki başka bir fabrikanın bahçesinin gösterildiği tespit edildi.
Raporda iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tutulması gereken defter ve tutanaklarının usule uygun tutulmadığı bilgisi yer alırken, çalışanlara verilmesi gereken eğitimlerinin tüm işçilere verilmediği bilirkişi raporuna girdi.
"Risk değerlendirmesi de yok"
Bilirkişi raporunda şu tespitler yapıldı:
>> Üretilen malzeme bileşenlerinin ilgili üretim alanında olması gereken miktardan daha fazla miktarda bulundurulmuş olduğu, üretim ve depolarda yasal sınırın üzerinde patlayıcı malzeme bulundurulduğu ve bu malzeme miktarına ilişkin sağlıklı ve planlı bir takip sisteminin oluşturulmadığı anlaşılmaktadır.
>> Depolarda aşırı yığılmanın bulunduğu, depolama işleminin plansız, düzensiz ve dağınık şekilde olduğu, her bir üretim biriminde günlük bulundurulabilecek madde miktarının ne kadar olması gerektiğine yönelik herhangi bir çalışma, plan ve etkin bir denetim, gözetimin olmadığı değerlendirilmektedir.
>> İşyeri bina ve eklentilerinin tamamına yönelik, özellikle misket laboratuvarına yönelik çalışmalarla ilgili ayrıntılı bir risk değerlendirmesi yapılmadığı, bu alanlarla ilgili riskler ve alınması gerekli tedbirlerin belirlenmediği anlaşılmaktadır.
Fabrikanın sahipleri asli kusurlu
Raporu hazırlayan uzman heyet “Patlayıcı madde üretimi gibi çok tehlikeli işlerin yapıldığı işyerinde güvenli çalışmayı sağlamak üzere gerekli organizasyonun yapılmaması patlama tehlikesine karşı gerekli önlemlerin alınmamış olması nedeniyle şirketin ortağı ve yetkilisi olan Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Coşkun”un asli kusurlu olduğu tespitini yaptı.
Davada Yaşar Coşkun tutuklu yargılanırken, Ali Rıza Coşkun tutuksuz yargılanıyor.
Ne olmuştu?Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat bir patlama yaşandı, patlama çevre şehirlerden de hissedildi. Faciada 7 kişi hayatını kaybetti, 127 kişi de yaralandı. Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı fezlekeyi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı da aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında 27 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Tutuklu yardılanan iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt ikinci duruşmada kontrolle tahliye edildi. Üçüncü duruşmada tahliye edilen sorumlu müdür Asiye Angın ve ustabaşı Erşan Öztürk, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı müşteki avukatlarının itiraz üzerine tutuklanmış, bu sanıkların avukatlarının tekrar itirazı üzerine ise tahliye edilmişti. |
TIKLAYIN - Fabrika sahipleri hakkında tutukluluğa devam kararı
TIKLAYIN - Yaşar Coşkun'dan "Her gün iş kazası oluyor" savunması
TIKLAYIN - Fabrika patronu yine 'Mağdurum' savunması yaptı
TIKLAYIN - "Denetimler önceden haber veriliyordu"
TIKLAYIN - "Yaşar Coşkun mağdursa biz neyiz?"
(HA)