Erinç ve Yönetim Kurulu üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Sağlık Bakanlığı'nda bir saat süren görüşme yaptı. Erinç ve beraberindekiler temaslarının sonuncusunu Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile gerçekleştirdi.
Başesgioğlu ile görüşmesinde Erinç, 212 Sayılı Yasa'nın gazeteciler için büyük önem taşıdığını ancak "çok az yerde ve çok az kişi için" uygulandığını belirtti.
Erinç, Kıdem Tazminatı Fonu Tasarısı konusundaki çalışmaları anımsatarak, gazeteciler için kıdem tazminatı tavanının olmadığına dikkat çekti.
Erinç, "Bu hakkı 12 Eylül'de kaybetmedik. Bugünkü demokratik ortamda da herhalde kaybetmeyiz" diye konuştu.
Erinç ayrıca, Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan taslakta gazetecilik işkolunun haber işkoluyla birleştirilmesinin öngörülmesini de eleştirdi.
Başesgioğlu da 2821 Sayılı Sendikalar Yasası'na ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü anımsatarak, Erinç'in işkolu birleşmesi ile ilgili itirazlarının dikkate alınacağını söyledi.
Kıdem Tazminatı Fonu Tasarısı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Başesgioğlu, tasarının yasalaştığı tarihe kadar olan sorumluluğun işverene verildiğine işaret etti. "Kıdem Tazminatı Fonu'nun çok sağlam bir fon olması için çalıştıklarını" belirten Başesgioğlu, Erinç'e "Kıdem Tazminatı konusunda hiçbir kaybınız olmayacağını temin ederim" dedi. TGC Başkanı Erinç, kabulde Bakan Başesgioğlu'na bir rapor sundu.
Basın-İş Yasası
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi konusunun en kısa sürede çözüleceğini bildirdi. Akdağ, Erinç ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti. Erinç, Basın Yasası'nın TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçtiğini ve Genel Kurul'a geleceğini anımsatarak Basın Yasası'ndaki iyileştirmenin yalnızca "teoride bir iyileştirme" olduğunu savundu.
Yapılan değişikliğin yeterli olmadığını ifade eden Erinç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlarla konuyla ilgili görüştüklerini belirtti.
Ağız alışkanlığı nedeniyle 5953 Sayılı Yasa'nın 212 Sayılı Yasa olarak gündeme getirildiğini belirten Erinç, basın çalışanlarının sigortasız serbest meslek erbabı gibi çalıştırıldığını, bunun yalnızca hak kaybı değil, sosyal güvenlik açısından da tehlikeli olduğunu söyledi.
Erinç, 5953 Sayılı Basın İş Yasası'nda da bazı değişikliklere gidilmesi konusunda çalışma başlatacaklarını bildirdi.
Basın çalışanlarının genellikle SSK'ya bağlı olduğunu ve SSK'nın yaşadığı sorunların gazetecileri de etkilediğini anlatan Erinç, SKK'lıların devlet hastanelerinden yararlanmasının olumlu bir uygulama olduğunu, ancak SSK'lıların serbest eczanelerden de ilaç alabilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Sağlık Bakanı Akdağ da basının bir ülkenin sesi olması açısından önemine dikkat çekerek basını her zaman bir ortak olarak gördüğünü belirtti.
Erinç, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, son aşamaya gelen Basın Yasası'nın suç tanımlarında hapis cezasını kaldırdığını, ancak TCK'da yapılan düzenlemelerde sözkonusu maddeler için hapis cezası getirildiğini belirtti. Bu çelişkiyi Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini ve Erdoğan'ın bu konuyu düzelteceğini söylediğini aktaran Erinç, yasal iyileştirmelerin gazetecilik mesleği açısından yeterli olmadığını söyledi.
5953 Sayılı Basın İş Yasası'nın şu andaki iş yasasının bile gerisinde kaldığını ifade eden Erinç, "Yasada gazetecilerin çalıştıkları kurumlar ve sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkileri düzeltilmediği taktirde ifade özgürlüğü kağıt üzerinde kalmaya mahkumdur" diye konuştu. (EÖ/BB)