Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz eğitim hakkı sokağa çıkma yasakları sonucu engellenen öğrenciler için yapılan 15 günlük kursları “göz boyamak” olarak değerlendirdi.
Kursların “telafi eğitimi” adıyla yapılmasını da eleştiren Yılmaz telafi eğitiminin yasayla düzenlenmiş ve “olağanüstü hal, sıkıyönetim, doğal afetler, iklim koşulları gibi nedenlerle yapılamayan derslerin dönem sonunda ya da sömestr dönemlerinde yapılmasıyla ilgili” olduğunu hatırlattı.
“Bu yüzden şimdi yapılan eğitimden telafi eğitimi diye söz etmek doğru değil. Telafi eğitimi olabilmesi için bütün öğrencilerin bu eğitimi görmesi gerekiyor.
“Oysa bizim bilgimize göre, Cizre’de 41 bin 127, Silopi’de 38 bin 128, Sur'da 30 bin 251, Nusaybin’de 31 bin 848 öğrenci var. Ayrıca Dargeçit’te de sokağa çıkma yasağı oldu..
“Toplamında Dargeçit hariç 141 bin 354 öğrencinin telafi eğitimine alınması gerekiyor normal koşullarda.”
Yılmaz ellerindeki rakamların Başbakan Davutoğlu’nun söylediği gibi kursa gidecek 15 bin öğrenciyi göstermediğini de söyledi. Ancak sayı 15 bin de olsa bu rakamın bile telafi eğitimi alması gereken öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’una denk geldiğini vurguladı.
Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, Cizre’den telafi eğitimine taşınan öğrenci sayısı 800 kişi.
TIKLAYIN - ÇATIŞMALAR EĞİTİMDE GÖRÜLMEMİŞ UYGULAMALARI GETİRDİ
“Taşıma suyla eğitim olmaz”
Sakine Esen Yılmaz kursların Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) için olduğunu belirtti.
“Aslında 8. ve 12. sınıftaki öğrencileri TEOG ve YGS için 15 günlük kursa tabi tutuyorlar.
“Ama ne YGS’ye TEOG’a hazırlık için 15 günlük süre yeterli değil. Öğrencilerin bir yıl boyunca bir çalışma yaparak ancak normal bir bölüme gidebildiklerini biliyoruz.
“Bu o yaraya da merhem olacak bir eğitim değil.
“Biz sınava dayalı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz. Zaten adaletsiz olan bir sınava da 15 günde hazırlanamaz çocuklar.
“Taşıma suyla eğitim öğretim olmaz.”
TIKLAYIN - MEB'DEN CİZRE VE SİLOPİ'DE YGS'YE "DAHİYANE" ÇÖZÜM
Rehabilitasyon gerekli
Eğitim Sen Genel Sekreteri Yılmaz kursların başka yerlerde verilmesine de değindi.
“Bir diğer nokta çocukların taşınması ve can güvenliğiyle ilgili. Eğitimin en temel ilkesi yerindenlik ilkesidir.
“Çocukların aileleriyle birlikte eğitim alması lazım. Yaşadıkları yerlerde hayatın normalleşmesi için çatışmalı sürecin durması gerekiyor.”
Bütün kademelerdeki öğrencilerin bir rehabilitasyon sürecine tabi tutulmaları gerektiğinin altını çizen Yılmaz bu haliyle 15 gün kurs vermenin “göz boyamaktan ibaret” olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN - DEVLET ÇOCUK HAKLARINDAN SINIFTA KALDI
İdeolojik propaganda
AKP hükümetinin haftasonu ve benzeri kurslarda aslında ideolojik propaganda yürüttüğünü söyleyen Yılmaz, şimdi de aynı ihtimalin kendilerini endişelendirdiğini anlattı.
“Kurs programlarının kamuoyuna ifade etmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum.”
Okullar boşaltılmalı
Çatışma yaşanan yerlerde okulların üsse çevrildiğini, önemli bir bölümünün tahrip olduğunu hatırlatan Sakine Esen Yılmaz bu okulların boşaltılmasına ve hayatın normalleştirilmesine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı daha önce kursların Batman, Mardin ve Diyarbakır’da verileceğini duyurmuştu.
Veriler
Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi'nin bilgilerine göre...
Boş kalan derslik sayısı: Diyarbakır: 4951 Mardin: 1764 Şırnak: 2252 Hakkari: 673 Batman: 328 Elazığ: 166 Muş: 365
Okula gidemeyen öğrenci sayısı: Diyarbakır: 190.559 Mardin: 57.165 Şırnak: 80.255 Hakkari: 33.000 Batman: 6900 Elazığ: 3829 Muş: 7804
Okullarını terk eden öğretmen sayısı: Diyarbakır: 8729 Mardin: 2290 Şırnak: 2991 Hakkari: 1726 Batman: 507 Elazığ: 158 Muş: 396
YGS sıralaması
2013’te YGS sonuçlarına göre en başarılı il Ankara iken başarı sıralamasının en sonunda Hakkari yer alıyordu.
Bugün çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları yüzünden okula gidemeyen, YGS’ye başvuramayan çocukların bulunduğu Diyarbakır 81 il içinde 73. sırada, Mardin 78. sırada, Şırnak 80. sırada bulunuyordu.
ÖSYM 2014 ve 2015’te kamuoyuna bu bilgileri açıklamadı.
YGS 2013 sonuçlarına göre illerin başarı sıralaması şöyleydi. (YY)