17. İstanbul Bienali, çeşitli basılı ve çevrimiçi mecralar aracılığıyla ziyaretçilerine yeni sorular sormaya devam ediyor. Bunlardan biri de Mantı Postası.
Mantı Postası ilhamını, Hrant Dink Vakfı'nın "Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi (1850–1950)" konferansının yasaklanması üzerine İstanbul'da düzenlediği "Kayseri Mantı Festivali"nden alıyor.
Fethiye Çetin'in kalemindenMantı üzerinden geçmişi, çokkültürlülüğü konuşulabilir, görünmeyeni görünür, tanınmayanı tanınır kılmak ancak bir kadının sınır tanımayan zihninin ürünü olabilirdi ki yanılmamıştım, Delal'in (Dink) fikriydi bu. Bu "festival"in örtük mesajı şuydu: Benim, devletin tanımasından ve uygulamasından bağımsız olarak haklarım vardır ve ben bu "haklara sahip olma hakkımı kullanıyorum." Böylelikle, devletin "bahşettiği" kuralın adaleti sorgulanıyor, yasağa meydan okunuyordu. | |
TIKLAYIN - Kayseri Valiliği Hrant Dink Vakfı'nın Konferansını Engelledi
TIKLAYIN - Fethiye Çetin: Kayseri Konferansı'nın Yasaklanması Hukuki Değil
Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen festival, mantının aracılık ettiği, çoğulculuğu yücelten alternatif bir foruma dönüştü ve söz konusu yasağa karşı bir dayanışma alanı oluşturdu.
TIKLAYIN - Kayseri Türküleriyle Mantı Festivali
Bienal kapsamında 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı işbirliğiyle hayata geçirilen Mantı Postası aylık, üç çevrimiçi sayı olarak mantipostasi.com.tr adresi üzerinden yayımlanacak ve bu üç sayıdan yapılan bir seçkiyi içeren matbu edisyonu da bienal sergi mekânlarında dağıtıma giren bir yayın olacak.
Levon Bağış'tan 'Tepki Mantısı'Mantı, yemeğin milliyeti olmadığı gerçeğinin en güzel anlatımlarından biri. Milliyet ve yemek konusunun gündeme geldiği hemen her yerde kullandığım bir cümlem var: "Yemeğin milliyeti olmaz, coğrafyası olur." Gelip geçtiği, sahiplenildiği yerler bakımından düşünüldüğünde, mantı neredeyse yeryüzünün en geniş coğrafyalı yemeği olabilir. | |
Çok çeşitli toplumsal, tarihsel ve siyasal meselelere dikkat çeken ve 30'un üzerinde ismin katkıda bulunduğu yayında mantı tariflerine, mantı hikâyelerine, denemelere ve fikir yazılarına yer veriliyor.
Hrant Dink Vakfı, devam niteliğinde bir Mantı Festivali'ne de ev sahipliği yapacak.
(AÖ)