Ankara katliamıyla ilgili soruşturmaya bianet ve bazı gazeteciler ile basın kuruluşlarının yaptığı itirazla ilgili karar veren mahkeme, “yasak zaten kalkmış olduğu için” itirazı değerlendirmeye gerek görmedi.
bianet’in avukatlarından Meriç Eyüboğlu, böyle bir kararın tatmin edici ve yeterli olmadığını, yasağa karşı hukuki süreçleri devam ettireceklerini açıkladı.
Eyüboğlu, “Dört gün boyunca yürürlükte kalmış olan yasak kararıyla ilgili itiraz başvurularımızı sürdüreceğiz” dedi.
Avukat Eyüboğlu, soruşturmaya getirilen yayın yasağının başından beri yanlış ve kabul edilemez olduğunu, yasak kararıyla ilgili hukuki yollarla mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.
TIKLAYIN - BİANET: YAYIN YASAĞINI TANIMIYOR, KARARI YARGIYA TAŞIYORUZ
Önce yasak kalktı sonra karar çıktı
Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği bu kararı, yayın yasağının kalktığının açıklamasıyla aynı gün, 19 Ekim’de verdi.
10 Ekim’de Ankara’da barış mitingi öncesi düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili 14 Ekim’de verilen yayın yasağı, basın kuruluşlarının yasağa uymayacağını açıklamasının ardından dört gün sonra kaldırılmıştı.
Yayın yasağına hemen ertesi gün itiraz eden bianet’in başvurusuyla ilgili de Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nden “yayın yasağı zaten kalktığı ve amacına ulaştığı” gerekçesiyle itirazın değerlendirilmeyeceği yönünde karar çıktı.
Mahkeme: Artık sakınca kalmadı
Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin tüm itirazlarla ilgili 19 Ekim’deki kararında, patlamayla ilgili 14 Ekim tarihli getirilen yayın yasağı kararına yapılan itirazların incelendiği ve “yayın yasağı kararının amacına ulaştığı” ifade edildi:
“Soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medyada yayın yapılmasının toplum sağlığının, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği ile toprak bütünlüğünün korunması, suç işlenilmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması hakkında herhangi bir sakıncasının kalmadığı gerekçe gösterilerek yayın yasağının kaldırılmasının talep edildiği,
Hakimliğimizce yapılan değerlendirme sonucunda 19/10/2015 tarih 2015/4106 D.iş sayılı kararı ile yayın yasağının kaldırılmasına karar verildiği anlaşıldığından, vaki itirazlarla ilgili yeniden karar verilmesine yer olmadığı şeklinde hüküm verilmiştir.”
Mahkeme kararında, yayın yasağına itiraz edenlerin isimleri ve kurumlar şöyle sıralandı: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Bas-Haş Basın Hizmetleri A.Ş., İleri Yayıncılık Tanıtım ve Tic. Ltd. Şirketi (Sol Haber Portalı), Prof. Dr. Metih Feyzioğlu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Onur Cingil, Cumhuriyet Gazetesi ve Abbas Yalçın, İPS İletişim Vakfı, Huzur Radyo TV A.Ş., Türkiye Gazeteciler Sendikası, Ankara Barosu Başkanlığı, Avukat Sedat Vural, BirGün Yayıncılık ve İletişim Tic.A.Ş., Keskin Kalem Yayıncılık ve Tic. A.Ş. ile Banu Güven, Mehveş Evin, Burcu Karakaş, Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak.”
Ne olmuştu? |
Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara’daki bombalı saldırı soruşturmasıyla ilgili her türlü eleştiri, yorum, röportaj ve benzeri yayını yasakladı. Karar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 14 Ekim’de medya kuruluşlarına “ivedi” ibaresiyle bildirildi. Son yıllarda alınan en kapsamlı yasak, yazılı, görsel, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren her türlü medyayı kapsadı, “her türlü haber”, “röportaj”, “eleştiri” “ve benzeri yayınlar” yasaklandı. bianet, “Kararı kabul etmiyor, hem haber yapmaya devam ediyor hem de kararı yargıya taşıyoruz” diyerek yayın yasağı kararına itiraz etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 19 Ekim’de yayın yasağı kararının kaldırıldığını duyurdu ve bazı detayları kamuoyuyla paylaştı. |
(AS)