Alternatif Bilişim Derneği ve Türkiye Bilişim Vakfı, yayınladıkları basın açıklamalarıyla Twitter sansürünün acilen kaldırılması gerektiğini söyledi.
Alternatif Bilişim Derneği, erişim yasağını “akıl tutulması” olarak değerlendirirken, Türkiye Bilişim Vakfı yasağın hukuk dışı olduğunu vurguladı, “Twitter'ı yasaklayarak bilgi toplumu olamayız” dedi.
''Çaresizlik ve akıl yoksunluğudur”
“Sansürsüz şekilde olan biteni takip edebildiğimiz tek yer İnternettir” diyen Alternatif Bilişim Derneği, geleneksel medyanın hükümet tarafından baskı altında tutulduğu bir ortamda sosyal medyanın önemine dikkat çekti.
Twitter’ın seçimler arifesinde yurttaşlarla adaylar arasında bir iletişim mekanizması olduğunu, aynı zamanda seçim günü yaşanabilecek haksızlıkların hızlıca duyurulabilmesi gibi fonksiyonlarıyla seçimlerin de güvencelerinden biri olacağını ifade etti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Twitter'in kapatılmasına bazı mahkeme kararları gerekçe gösterilmektedir. Ancak uzunca süredir Türkiye'de kimin hukukuna veya mahkemesine güveneceğimizi bilemiyoruz. Hukuki gerekçeler artık kolayca uydurulabilir ve yorumlanabilir enstrümanlar haline geldi. Üstelik TİB, daha önce bazı mahkeme kararlarını kanunda tanımlı görev alanım değil diyerek uygulamamıştır. Sadece katalog suçlar ile ilgili kapatma yetkim var diyerek reddetmiştir. Ama bazı durumlarda aynı yetkisizlikle bu kararları uygulamıştır. Mahkeme kararlarının aynı keyfiyetle daha önce uygulanmayıp şimdi uygulanıyor olması Başbakan'ın sözlerini hatırlatmıştır: ‘Twitter, mivitir köklerini kazıyacağız’
“Hükümet maalesef bir süredir akıl tutulması içerisinde. Son internet yasası değişiklikleri dahil bir çok düzenleme ve uygulamayı akıl sınırlarımız, temel demokratik değerler içerisinde açıklamamız oldukça zordur. Twitter'ı kapatmak da bir çaresizlik ve akıl yoksunluğudur.
“Bu utanç verici sansür uygulaması kesinlikle kabul edilemez. Sansüre ve oto sansüre karşı internetimize sahip çıkalım.”
“Twitter'ı yasaklayarak bilgi toplumu olamayız”
Türkiye Bilişim Vakfı, Twitter’a erişimin engellenmesinin 5651 sayılı İnternet Kanunu’na aykırı olduğunu söylerken, yanlıştan bir an önce geri dönülmesi çağrısı yaptı:
“İnternet Kanunu’ndaki son değişiklikle, sitelerin kapatılmayacağı ve URL temelli engellemeyle sadece “hukuka aykırı içeriğin” engelleneceği belirtilmişti. URL temelli engelleme, şu an kanuni temeli olan bir durumdur. Bu tür bir engelleme yapılmadan Twitter’ın kapatılması, 5651 sayılı kanuna da aykırıdır.
“Buna ek olarak, Avrupa Birliği müktesebatına uyum yönünde hukuki taahhüdü olan, Anayasasında düşünce ve ifade özgürlüğünü temel hak olarak sayan bir ülke için çok olumsuz bir gelişmedir.
“Düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve yasaklamak, 20. yüzyılla beraber tarihe gömülmek zorunda. Türkiye Bilişim Vakfı olarak, Türkiye’nin, internet denetimi konusunda Avrupa Birliği standartlarında bir düzenleme ve uygulama geliştirmek zorunda olduğunu tekrar vurguluyor, yapılan büyük yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyoruz.” (ÇT)