Sokak ve vapur müzisyenleri, şehir hatları vapurlarında müzik yapmalarının yasaklanmasına ve zabıtaların müdahalelerine karşı tepkilerini yine müzikle verdi.
Kadıköy Boğa heykelinde toplanan müzisyenler, şarkılarla Beşiktaş İskelesi’ne yürüdü. Kadıköy’den Beşiktaş’a, Beşiktaş’tan Kadıköy’e gerçekleştirilen vapur yolculuğunda “Sokakta, vapurda, her yerde, sanata özgürlük” diye seslendi.
“Vapurda ve sokakta engelleniyoruz”
Sokak ve Vapur Müzisyenleri adına yapılan açıklamayı okuyan Ateş Bend, karşılaştıkları sorunları şöyle anlattı:
“1 Ocak 2015 itibariyle şehir hatları vapurlarında müzik yapılması yasaklandı. Kadıköy iskele meydanında müzisyenlere engelleyici, sert müdahalelerde bulunuldu. Sanatçıların ekmek teknesi, üretim araçları olan çalgıları kırıldı ve müsadere edildi.
“Kadıköy sokaklarında ve belediyenin saptadığı mavi noktalarda müzik yapma hakkı 17.00-19.00 saatleri arasına sıkıştırılmış durumda. Bu zaman diliminde de sokak müziği yapanlara yer yer fiili olarak müdahale ediliyor, müzisyenler taciz ediliyor. Bu ve benzeri uygulamalar metro istasyonlarında da görülüyor.”
Sanatçıların kendileri için istihdam yaratılmasını beklemeden kendilerine bizzat alan yarattıklarını söyleyen Ateş Bend, sokağın da bu alanların başında geldiğini söyledi. Vapur müzisyenliğinin ise bir kültür olduğunu anlattı.
“Vapurda martılara simit atmak bir İstanbul, Kadıköy kültürüdür. Vapur ve iskelelerdeki müzisyen ve müzik varlığı da çok zaman var ki bu ölçekte bir İstanbul, Kadıköy kültürü haline gelmiş durumda. Bu kültürel öğelere sahip çıkmanın, turistik değerler olarak koruyup geliştirmenin tüm demokratik kent toplumu ve yöneticiler için gerekli olduğunu düşünüyoruz.”
Ateş Bend, sokaklarda müzik yapmaya ve haklarını alana dek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
“Sanatın bölgesi olmaz”
Dört yıldır sokak müzisyenliği yapan Taylan Atar, son bir ayda zabıtaların baskılarının arttığını söyledi.
“Belediyenin belirlediği mavi noktalarda belirli saatler müzik yapılabileceği belirtiliyor. Bu saatleri alabilmek için başvuru yapılıyor, ancak ikişer saat düşüyor.”
“Sanatın bölgesi olmaz. Buna iktidar, belediye başkanı karar veremez. İktidarın sanatla sorunları var, sıra bize kadar geldi. ‘Kaldırım işgali’ ile suçlanıyoruz. Halkın meydanında halk olarak müzik yapıyoruz.”
“Çikolata verdiler, paradan daha mutlu oldum”
Evrencan Gümüş bir yıldır vapur müzisyenliği yaptığını, engellenmeye çalışıldığında da halkın karşı çıktığını söyledi.
“Dinlemediğini sanıyorsunuz ama ‘yasak’ dendiği an ‘Ne yasağı’ diye tepki gösteriyorlar. Derdim para kazanmak değil, sevgi için bunu yapıyorum. Bir gün biri çikolata verdi, paradan daha mutlu oldum.”
Cansında konservatuar öğrencisi olduğunu iki yıldır vapurda müzik yaptığını anlatırken “vapur görevlileri gelip durduruyordu, özel güvenlik görevlileri hiç izin vermiyor” dedi.
“Müzik aletim altı yıldır vapurda”
On yıldır vapur ve sokak müzisyenliği yapan Hakan, özel güvenlik görevlileri vapurda görevlendirilmeden önce vapur görevlilerinin engellemeler yaptığını anlattı.
“2009’da müzik aletlerimi aldılar. Hala vapurda duruyor. On yılda beş kez karakola götürüldüm.
“Vapur görevlileri gelip durduruyordu, özel güvenlik görevlileri hiç izin vermiyor. Vapurdan inince zabıtalar bizi karşılıyor. Gürültü nedeniyle 96 lira ceza kesiyorlar. Müzik aletlerimizi de almak istiyorlar ama vermiyorum. Bizi dinleyen insanlar da yanımızdalar.”
“Vapur yolcuları keyifle dinliyor”
Konuştuğumuz vapur yolcuları da müzikten memnun olduklarını söyledi. Derya, vapur müzisyenliğinin gelenekselleştiğini anlatarak “İnsanlar genelde keyifle dinliyor, ben de öyle. Her şeyin yasaklanması hiç hoş değil” dedi.
Ankara’dan gelen genç bir çift de ilk ke karşılaştıkları vapur müzisyenlerinin müziğinden keyif aldıklarını anlattı.
Sokak ve vapur müzisyenlerinin eylemi sokaktan vapura taşınıp yine sokakta sona erdi. Müziklerinin ise her zaman her yerde duyulmaya devam edeceğini söylediler. (BK)