Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda dün (23 Ocak) kabul edilen yasaya göre, kursıkı silahlar "ceza kapsamına" alındı. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, yasayla Umut Vakfı'nın kurusıkı silahlarla ilgili dört talebinden üçünün kabul edildiğini söyledi.
bianet'in görüştüğü Demirbaş, kabul edilmeyen talebin "silahların psikiyatrik muayene raporunda sağlam olmayanlara satılmaması" olduğunu hatırlattı, konunun önemini şöyle anlattı:
"Raporu, kurusıkı satışını zorlaştırmak için istiyorduk. Normal silah almak isteyenlerden bu tür bir rapor isteniyor ve ruhsal rahatsızlığı olanlara ya da olma ihtimali olanlara silah satılmıyor. Kurusıkı için bunu kabul etmediler."
Artık çocuklara kurusıkı silah satışı yasal değil
Yasayı "olumlu" bulduğunu ifade eden Demirbaş, "Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun"la Umut Vakfı'nın kurusıkı silahlarla ilgili şu taleplerinin kabul edildiğini belirtti:
- 18 yaşından küçüklere ve
- Sabıka kaydı olanlara kurusıkı silah satılmaması;
- Tasarının "Silahın taşınması ve cezai hükümler"le ilgili 4. maddesinin kapsamına sadece silahı imal edenlerin değil, silahı satanların da alınması.
"Psikiyatrik muayene raporu istense kurusıkı sektörü devre dışı kalır"
Umut Vakfı'nın bireysel silahsızlanma çalışmaları kapsamında düzenlediği kurusıkı silahlarla ilgili arama toplantısında Silah Üreticileri ve Satıcıları Derneği başkanı Cuma İçten'in sözlerini aktaran Demirbaş, şöyle konuştu:
"Toplantıda Vakfın psikiyatrik muayene raporu isteğine Cuma İçten karşı çıkmıştı. Sektörden ekmek yiyen birçok insanın varlığından bahsetmiş, Vakfın talebi yasalaşırsa sektörün devre dışı kalacağının altını çizmişti. Sanırım korkuları bu."
Dün Meclis'teki oylama sırasında milletvekilleri kurusıkı silah sektörü büyüklüğünün 10 milyon dolar civarında olduğunu söylemişti. Bazı milletvekilleri kurusıkı silahların tamamen yasaklanmasını istediler.
Yasa ne getiriyor?
Radikal gazetesinin haberine göre yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:
- Kurusıkı tabancaların üretimi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın iznine tabi olacak.
- Gerçek silaha dönüştürülemeyecek. Diğer silahlardan rengi ve şekli açık bir şekilde farklı olacak.
- Kurusıkılar, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlara, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak.
- Yasadışı üretim ve satışa bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar para cezası verilecek.
- Para cezaları suçun niteliğine göre 5 bin YTL'den 20 bin YTL'ye kadar çıkabilecek.
- Kanunun çıktığı tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, bir yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmak zorundalar. Bildirmeyenler 500 YTL ile cezalandırılacak.
- Üreticiler altı ay içinde izin almak zorunda. (GG/TK)