Yasadaki değişiklikler ile ilgili bölgedeki görüşler şöyle:
Eğitim-Sen Kadın sekreteri Zemzem Fedai: "Erkek, yasaları tanımıyor"
*Bölgede erkek yasaları bile tanımıyor. Medeni Kanun'da öngörülen son değişiklikler kadın için her hangi bir kazanım sağlamamıştır. Bölgede kadınlar yıllarca feodal yapının erkek egemen mantığıyla ezilmiş, cinsel, fiziksel, ekonomik olarak yıllar boyu sömürülmüştür.
*Ev içinde söz hakkı olmayan kadınlar, en doğal hakkı olan baba mirasından bile kadın olduğu için yararlanamamıştır. Yasalarda var olmasına rağmen mirastan bile pay alamıyorlar. Bunun nedeni ise kadın olması ve hak sahibinin sadece erkek kardeş olarak görülmesidir. Önemli olan bu yapının değiştirilmesidir, siz istediğiniz kadar yasaları değiştirin, durum aynı olacaktır.
*Çözüm; feodal yapı ve onu besleyen unsurların ortadan kalkması ve kadın erkek eşitliğinin beyinlere kazınmasıyla olacaktır.
KAMER (Kadın Merkezi):"Yasa değil töre geçerli "
*Yasaların değişmesi çok gerekli ve önemlidir. Ama ne yazık ki, kadınlara uygulanan şiddet bir hak olarak görülüyor. Kadınların yaşamında töreler, yazılı yasalardan daha çok geçerli. Kadınların eğitim durumunun düşük olması ve bizim bölgemizde kadınların çoğunun Türkçe konuşamaması, gelenek ve göreneklerimizin yaşamımızda çok etkin olması, yasaların uygulanabilirliğini zorlaştırıyor.
Baro Kadın Komisyonu Başkanı Meral Danış: "Daha çok mağdur olacaklar"
*Medeni Yasa Tasarısı'nı birçok bakımdan eksik ve yetersiz buluyoruz. Hem hukuki olarak düzenlenmesi hem de pratik yaşama yansıması bakımından açık ve net bir düzenleme getirmeyen bir yasa tasarısıdır.
*Bu yasa ile 2002 yılına kadar evli olan kadınlar "mal rejimi"nden hiçbir şekilde faydalanamayacaklar.
*Özelliklede bölgemizdeki kadınlar açısından bu durum çok önemlidir.
*Okuma yazma oranının düşük oluşu, kendilerini anadillerinde ifade edemeyişleri bir tarafa, kanun önünde zaten eşit olmayan kadınlar daha da mağdur edilecektir.
*Örneğin; 2002 yılından sonra "mal rejimi" inden noterler aracılığıyla faydalanmak isteyen kadınları yine evin reisi olan erkek yönlendirecektir.
Ev kadını Saliha Çelik: "Kızları evlattan saymazlar"
*8 kardeştik. 3 kız 5 erkek. Babama, 'Kaç çocuğunuz var' diye sorduklarında hep 5 derdi. Kızları söylemezdi. Bu sadece bizim evde değil bir çok yerde böyledir.
*Babam 2 yıl önce öldü. Kardeşlerim gelerek beni notere götürüp bir kağıda parmak bastırdılar.
*Sonra öğrendim ki babamın bütün mallarını kendilerine tapu etmişler. Ben geçen yıl evlendim , kardeşlerim her yıl ihtiyacımız olan buğdayı bize gönderiyorlar.
(ME/YÖ)