"On yıl oldu Aziz Nesin öleli.'Ölümü hak etmekten söz ederdi yaşarken. Ölümü hak etmek... Şiirsel ve güçlü bir ifade...Vakıf çocuklarına, 'sizin yüzünüzden ölemiyorum' derdi. Daha önce de bizim (ben ve kardeşlerim) yüzünden ölemezdi!
"Hep ölmemesi gereken bir uğraş bulurdu kendine! Aslında hiç de ölümü hak etmeye niyeti yoktu. Gene de ölümü hak etmek için çalışıp dururdu. Ne çalışması, didinip durdu! Ölümü hak etmeyi istemeye istemeye..." diyor Ali Nesin.
Dostları, sevenleri ve çocukları 25 Aralık Pazar günü Aziz Nesin'in 90. doğum gününü kutluyorlar.
Ahırkapı'daki Armada Oteli'nde gerçekleştirilecek etkinliğe Müjdat Gezen, Ekrem Ataer, Vedat Sakman ve Zuhal Olcay da renk katılacaklar.
Ali Nesin, dedesinin düşünceleri birbirine zıt olmasına karşın babasına olan güvenini şöyle anlatıyor:
"Dedem dindar, padişah yanlısı, Atatürk düşmanı, beş vakit namazında. Oğlu ise tam tersine... Gene de güveni sonsuz oğluna. Aralarında müthiş bir sevgi, müthiş bir bağ var. Babam hapse girdikçe şaşırıyor dedem. Cumhurbaşkanı yapmaları gereken oğlu sürekli hapiste, hapiste olmadığında sürgünde, hapiste ya da sürgünde olmadığında ise polisten kaçıyor... Kim bakıyor çocuklarına bu sırada? O tabii. Babama 'senin yüzünden ölemiyorum' dermiş. Hakketmeden de olsa hakkederek de olsa, ölmek için önce doğmak gerekiyor. (Matematiksel bir ifade!)"
Ali Nesin, 25 Aralık'ta doğum günü gecesi içinse şunları söylüyor: "Yas yok, kutlama var! Ah vah etmek yok, umutla ileriye bakma var!"
Aziz Nesin Kimdir?
Asıl adı Mehmet Nusret'tir. 20 Aralık 1915'de İstanbul'da Heybeliada'da doğdu. 1935 yılında Kuleli Askeri Lisesi'ni bitirip Harp Okuluna geçti. 1937 yılında Ankara'da Harp Okulunu bitirip asteğmen oldu.
Aziz Nesin, 1945 yılında askerlikten ayrıldı. Karagöz Gazetesinde ve Yedigün Dergisinde redaktörlük ve yazarlık yaparak profesyonel yazarlığa başladı. Aynı yıl Tan gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. İlk bağımsız eseri olan 'Parti Kurmak Parti Vurmak' adlı 16 sayfalık broşürü yine 1945'te çıktı.
1946'da Sabahattin Ali ile birlikte Markopaşa ve Gülmece gazetelerini çıkardı. Nesin, 1947 yılında yazılarından dolayı Bursa'ya sürgün edildi. İkinci kitabı Azizname'yi 1948'de çıkardı. Taşlamalardan oluşan bu kitap için İstanbul 2.Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
4 ay tutuklu olarak süren dava sonunda mahkumiyet almadı. Başka bir yazısından dolayı açılan davada bu kadar şanslı olmadı.
1949 yılında İngiltere Prensesi Elizabeth, İran Şahı Rıza Pehlevi ve Mısır Kralı Faruk'la birlikte, Ankara'daki elçilikleri aracılığıyla Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na resmen başvurarak, bir yazısında kendilerini aşağıladığı iddiasıyla aleyhine dava açtılar. 6 ay hapse mahkum edildi.
Aziz Nesin, 1955 yılında 6-7 Eylül olaylarında İstanbul'daki azınlıkların ev ve dükkanlarının yıkımına karışmakla suçlandı ve sıkıyönetim tarafından tekrar tutuklandı. Daha sonra Halil Lütfü Dördüncü'nün Yeni Gazetesi'nde köşe yazarlığına başladı.
1956 yılında İtalya'da (Bordighera'da) yapılan ve 22 ülkenin katıldığı Uluslararası Gülmece Yarışmasında ilk ödülü olan Altın Palmiye'yi "Kazan Töreni" adlı öyküsüyle kazandı.
Ertesi yıl aynı ödülü "Fil Hamdi" adlı Öyküsüyle ikinci kez kazandı. 1961 yılında Tanin Gazetesi'nde köşe yazarlığına başladı. Aynı yıl Zübük adlı haftalık gülmece gazetesini de çıkarmaya başladı. 1962'de sahibi olduğu Düşün Yayınevi, sebebi bilinmeyen bir şekilde yandı.
Ancak 50 yaşında pasaport alabildiği için ilk kez yurtdışına çıkışı 1965 yılında oldu. Pasaport alabildikten sonra davetli olduğu Berlin ve Weimar'daki Antifaşist Yazarlar Toplantısı'na katıldı. Altı ay süren bu ilk yurtdışı gezisinde, Polonya, Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan'a gitti.
1972'de kimsesiz çocuklara yardım amaçlı Nesin Vakfı'nı kurdu. 1977 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı seçildi. İlk ciddi rahatsızlığını Rusya'da geçirdi; 1982 yılında Vietnam'daki Asya-Afrika Yazarlar Birliği toplantısından dönüşte Moskova'da kalp hastalığından hastaneye kaldırıldı.
Kalp Hastalıkları Araştırma Merkezi'nde bir ay kalarak tedavi gördü. 1984 yılında 12 Eylül rejimine karşı Aydınlar Dilekçesi girişiminde bulundu. 1985 yılında Tüyap'ın düzenlediği "Halkın Seçtiği Yılın Yazarı" ödülünü kazandı.
1989'da Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" kitabını Türkçe'ye çevirtip yayınlamak istedi, ancak başarılı olamadı. 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta katıldığı Pir Sultan Abdal şenliklerinde ateşe verilen Madımak Oteli'ndeki 37 kişiyle birlikte öldürülmekten kıl payı kurtuldu.
Aziz Nesin, 5 Temmuz 1995'te İzmir-Çeşme'de katıldığı bir imza günü sonrası, sabaha karşı kalp krizi geçirerek öldü. Ölümünden sonra vasiyeti gereğince Nesin Vakfı'nda bilinmeyen bir yere gömüldü.(KÖ/AD)(Kaynak: Wikipedia )