"Sav, istifayı düşünebilir. Yargıtay'ın vereceği karar, Sav'ın elini güçlendirecek bir karar olmayacaktır."
Bu sözler, Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki (CHP) 'yönetim krizi'ni çok önceden yayın yönetmenliğini yaptığı Gerçek Gündem adlı sitesinden duyuran Barış Yarkadaş'a ait.
Partinin Ankara'daki genel merkezindeki son durumla ilgili bianet'e bilgi veren Yarkadaş, gelinen süreçte Önder Sav'ın CHP'yi bir tüzük kurultayına götürebilmesi için bin 250 delegenin 261'inin seçimli tüzük kurultayından yana tavır koyması ve CHP'ye önerge vermesi gerektiğini, ancak Sav'ın bunu yapacak gücünün olmadığını belirtti.
"Kılıçdaroğlu, kurultayda güven tazeler"
* Ancak CHP ister istemez bir kurultaya gidecektir. Bu kurultay da bir tüzük kurultayı olmaz. Genel başkanın da seçimini içeren bir seçimli kurultay olur. Bu kurultayda Kılıçdaroğlu da 950'nin üzerinde oyu rahatlıkla alır hem de güven tazeler.
"Sav, istifayı düşünebilir"
* Sav, istifayı düşünebilir. Çünkü Sav, 2008 yılında bu yeni tüzük hazırlandığında Baykal'la restleşmiş ve istifa edeceğini söylemişti. Ayrıca Sav'ın abartıldığı gibi partiyle de bir bağı yok, istifa ederse de peşinden de ancak iki üç kişi istifa eder.
"Yeni CHP', Sav'ın söylemiydi"
* 'Yeni CHP' sözü ilk olarak Sav'ın en yakın kurmayı Hakkı Süha Okay tarafından 22-23 Mayıs'taki kurultay sonrası kullanıldı. Bu söylem, Baykal dönemini unutturmak ve bu dönemi silmek anlamını taşıyordu.
* Kılıçdaroğlu'nun ise bu söylemden kast ettiği, ideolojik bir anlamı değil, yeni bir yönetimi içeriyor.
"Sav, olanları ideolojik kavga olarak gösterebilir"
Yarkadaş, Sav'ın önümüzdeki günlerde bu 'yeni CHP' söylemini, CHP sanki laiklik ilkesinden, üniter yapısından vazgeçiyormuş havası yaratmak için kullanacağını öne sürdü.
* Sav, koltuk hırsını, koltuğa sevdasını gizlemek için partide ideolojik bir kavga varmış gibi, sanki CHP Atatürk ilkelerinden vazgeçiyormuş da Sav da bunu savunuyormuş görüntüsü içine girecek.
* Yargıtay'ın vereceği karar, Sav'ın elini güçlendirecek bir karar olmayacaktır. Yargıtay'ın "MYK'yı yeni tüzüğe uygun değiştirin" uyarısını o gün Yargıtay'ın geçerli bulan Sav, sonra "Yargıtay, bu işlere karışamaz" dedi sonra da Yargıtay'a gidip itirazda bulundu. Sav'ın bu tavırları, hukuki olarak da çelişkili olduğunu, zikzaklar çizdiğini gösteriyor.(BT/EÖ)