Midyat ilçesindeki Süryaniler, Yönetmenliğini Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Aytekin'in yaptığı ve Süryanicenin yarına kalma mücadelesini konu alan "Yarına Bir Harf" başlıklı belgesel filminin gösteriminde bir araya geldi. "Yarına Bir Harf" belgeselinin çekimleri de Midyat'ta yapılmıştı.
Belgeseli Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, Mor Eliyo Kilisesi Papazı Gabriel Aktaş ile çok sayıda Süryani izledi, gösterime Yönetmen Hakan Aytekin, Görüntü Yönetmeni Turhan Yavuz, Araştırmacı Özcan Geçer ve www.suryaniler.com editörü Şabo Boyacı da katıldı.
Avrupa Birliği’nin "Türkiye’de Kültürel Hakların Desteklenmesi" hibe programı çerçevesinde sağlanan mali destekle Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından gerçekleştirilen belgesel film çalışması Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce de destekleniyordu.
İlk Süryanice film
22 harfli Süryanice dili üzerine çekilen belgeselde Süryanicenin tarihsel geçmişi, Süryanice el yazmacılığı geleneğinin bölgedeki son temsilcisi olan Aktaş'ın dünyası üzerinden ele alınırken bir yandan da Süryani cemaatinin bölgedeki yaşantısından kesitlere yer verildi.
Hiçbir kurmaca öğenin yer almadığı çok katmanlı bir yapıya sahip olan belgeselin sinema dili farklı okumalara da olanak sağlıyor. Belgeselin orijinal dilinin Süryanice olması ise bir ilk.
Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İsveççe ve Hollandaca altyazılar ise filmi izleyecek olan Süryanilerin, kendi ana dillerini okumada ve anlamada çektikleri zorluğun altını çiziyor.
"Süryanice en eski üç dilden biri"
Yönetmen Aytekin'e göre Süryanice sadece bir lisan değil "tarihin bir arşivi", Süryanice belgeler de teoloji, arkeoloji ve tarih gibi pek çok bilim dalında kilit rol oynayabilir:
"Süryanice en eski üç dilden biri. Uzmanların tahminleri doğru çıkarsa, yaklaşık 5 bin dil, bu yüzyılda tarih sahnesinden silinecek. Bu Süryanice için de geçerli. Süryanice, hâlâ yaşayan ve yazılı edebiyatı olan 78 dilden biri ve bu dilin en önemli taşıyıcılarından biri olan el yazmacılığı hala sürüyor. Türkiye’de var olan Süryanilerin ancak yüzde 1’i Süryaniceyle yazıp okuyabiliyor."
Alagöz Köyü Mor Eliyo Kilisesi Papazı Gabriel Aktaş ise, "Belgesel filmini izledim mükemmel bir çalışma olmuş. Çok mutluyum yeniden doğmuş gibiyim. Çekilen bu belgeselin biz Süryaniler için önemi büyük. Mükemmel bir kurgu ve sunuş biçimi var. Filmin amacına ulaşmasını temenni ediyorum. Film ekibine de ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi. (MHİ/GG)
Filmin künyesi
Filmin Adı: Yarına Bir Harf
Yönetmen - Senaryo: Hakan Aytekin
Yapım: Sosyal Demokrasi Vakfı (Sodev)
Proje Koordinatörü: Levent Şensever
Proje Teknik Koordinatörü: Berrin Dağçınar
Görüntü Yönetmeni: Turhan Yavuz
Araştırma: Özcan Geçer
Orijinal Dil: Süryanice
Müzik: Gabriel Aydın
Kurgu: Erdinç Dinçer
Türkçe Ve Süryanice Çeviri: Ferit Altınsu
Prodüksiyon: Ertan Erkan-Sevgi Aytekin
Süre: 47 dk.