Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) son raporunda, tüm dünyada çalışanların yalnızca dörtte birinin istikrarlı bir istihdam ilişkisi içinde yer aldığı tahmin ediliyor.
Dünyada İstihdam ve Sosyal Durum 2015 (WESO) raporunda, çalışanların dörtte üçünün geçici ya da kısa sureli sözleşmelerle, çoğu kez herhangi bir sözleşmenin bulunmadığı kayıt dışı işlerde, kendi hesabına ya da ücretsiz aile işlerinde çalıştıkları belirtiliyor.
Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde tüm çalışanların yüzde 60’ından fazlası herhangi bir iş sözleşmesi olmadan çalışıyor.
Bu yüzde 60’ın çoğu kendi hesabına çalışıyor ya da aile işlerine katkıda bulunuyor.
“Dahası, ücret ve maaş karşılığı çalışanların bile yarısından azı (yüzde 42’si) daimi işçi konumundadır.”
Kadın istihdamı
ILO raporunda öne çıkan bilgiler anahatlarıyla şöyle:
* Yarı zamanlı çalışma özellikle kadınlar arasında yaygınlaşıyor.
* Küresel istihdamın yüzde 65’ini sağlayan 86 ülkede istihdam kapsamındaki insanların yüzde 17’sinden fazlası haftada 30 saatten kısa olmak üzere yarı zamanlı çalışıyor. Erkeklerde yarı zamanlı çalışanların oranı yüzde 12,4 iken kadınlarda yüzde 24.
* 2014 yılındaki küresel iş açığının hemen hemen yüzde 73’ü, küresel işgücünün yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan kadınlar arasındaki istihdam eksikliğine bağlıydı.
Sosyal güvence
* İşsizlik sigortası gibi sosyal koruma ağlarından yalnızca düzenli işi olanlar yararlanabiliyor.
* Küresel ölçekte bakıldığında, çalışanların yüzde 52’si halen bir emeklilik sistemi kapsamında yer alırken kendi hesabına çalışanların yüzde 16’sı bu konumdadır.
* Daimi iş sözleşmesiyle çalışanların yüzde 80’i belirli bir sosyal güvenlik sistemine prim öderken geçici sözleşmeyle çalışanlar arasında bu oran yarıdan biraz fazladır (yüzde 51).
* Küresel düzeyde alındığında, istihdamda büyüme 2011’den bu yana yılda yüzde 1,4 ile yerinde sayıyor.
Eşitsizlik
* Gelir eşitsizlikleri ülkelerin çoğunluğunda artıyor ya da belirginliğini sürdürüyor. Süreklilik taşımayan istihdam biçimlerinin yaygınlaşması, artan işsizlik ve boş durma bu eğilimi daha da ağırlaştırıyor. Sürekli işi olanlarla geçici sürelerle çalışanlar arasındaki gelir eşitsizliği son on yıl içinde daha da artıyor. (YY)
Raporun İngilizcesine buradan ulaşabilirsiniz.