1 Ağustos'ta başlayan adli tatilin bugün sona ermesiyle ifade özgürlüğü davaları da görüşülmeye devam edecek. 11 Eylül'de Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Aysel Tuğluk ve Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu hakkında, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen mitingdeki konuşmaları nedeniyle açılan davanın duruşması görülecek.
Aynı gün, Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup yazan 55'i DTP'li 56 belediye başkanı hakkında açılan davanın da duruşması var. 14 Eylül'deyse 1977'de öğrenciyken öldürülen Ertuğrul Karakaya'yı mezarı başında andığı için annesi ve 19 kişiye açılan davanın suruşması Manisa, Salihli'de yapılacak.
ÇHD'nin talepleri
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) adli yılın başlangıcı nedeniyle yaptığı açıklamada adalet sisteminde tespit ettiği sorun ve çözüm önerilerini sıraladı. ÇHD'nin talepleri özetle şöyle:
- Hakim ve savcıların bağımsızlığı sağlanmalı. Anayasanın 140/6 maddesi kaldırılmalı. Hakim adaylarının seçimi Adalet Bakanlığı'ndan alınmalı. Savcılara genelgeyle talimat verilmesi sona ermeli. Hakim ve savcıların örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı.
- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı ve işleyişi değişmeli. Adalet Bakanı ve müsteşarı bu kuruldan çıkmalı. Üye ataması Cumhurbaşkanından alınmalı. Kurulun bağımsız bir bütçesi ve teşkilatı olmalı. Kurul kararlarına karşı yargı yolu açılmalı.
Adil yargılanma hakkı
- Adli kolluk teşkilatı kurulmalı.
- Herkesin avukata erişim hakkı hiçbir kayıt konmaksızın sağlanmalıdır. Avukatın etkili bir hukuki yardımda bulunmasını engelleyen düzenlemeler kaldırılmalı.
- Özellikle F tipi cezaevlerinde avukatların müvekkilleriyle görüşmeleri önündeki engeller kalkmalı.
- Davaların uzun sürmesinin önüne geçilmeli. Adil yargılama hakkının ihlaline ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği tüm kararlar başvuru halinde yeniden yargılamaya konu olmalı.
- Bağımsız bir adli tıp zorunlu. Kolluk tarafından icra edilen işkence iddiaların saptanmasında kilit öneme sahip adli tıp hekimlerin muayene odalarının adliye binaları içerisinde bulunması uygulamasına tamamen son verilmeli.
Kolcuoğlu: CMK ödemeleri hala sorun
İstanbul Barosu başkanı Kazım Kolcuoğlu, düzenlediği basın toplantısında yeni anayasanı tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini söyledi.
"Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan bir yapıda; polise verilen yetkilerin yargı denetimi dışında kalmasının yaratacağı sakıncaları belirtmiştik. Uygulama, polisin karıştığı şiddet olayları bizi haklı çıkardı."
Kolcuoğlu, "Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki zorunlu müdafilikle ilgili avukatlara ödemelerin yapılamasından doğan sorunun devam ettiğini de ekledi.
77 Baro, geçen yıl Adalet Bakanlığı'nın ödemeleri yapmaması nedeniyle eyleme gitmişti. (EÜ)