Tutukluluk sürelerini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından cezaevlerinden çok sayıda tahliye yaşandı.
188 cinayetten suçlu bulunarak hüküm giyen "Hizbullah" davası sanıkları ile cinayet zanlısı 50 kişinin tahliyesi tepki toplarken Adalet Bakanı Sadullah Ergin "Tahliye edilen tutuklu dosyalarının 4'te 3'ü Yargıtay'da" diyerek Yargıtay'ı eleştirdi.
Tahliyelerin toplum vicdanını yaraladığını ancak yasalar neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını ifade eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise Adalet Bakanı'nı "Çok talihsiz bir açıklama. Adalet Bakanı herhalde Yargıtay'ın ne şekilde, nasıl özveriyle çalıştığını, gece gündüz, bayram, tatil demeden nasıl çalıştığını bilmiyor?" sözleriyle cevapladı.
Adalet Bakanı: Yargıtay dosyaları öne çekmemekte ısrarlı
Bakan Ergin, tutukluluk süreleri ve tahliyelerle ilgili tartışmaları değerlendirirken düzenlemeden 40 bin kişinin değil yaklaşık bin 200 kişinin yararlanacağını belirtti.
CMK'nın 2004'te hazırlandığını, yürürlüğe girmesinin ise 2010 sonuna bırakıldığını belirten Ergin, düzenlemenin "Ergenekon" ya da "Balyoz" dava sanıkları için yapıldığı yönündeki yorumların doğru olmadığını söyledi.
Dosyaların dörtte üçü Yargıtay'da
Tahliye edilecek tutukluların dosyalarının dörtte üçünün Yargıtay'da olduğunu ancak Yargıtay'ın bu dosyaları öne almama konusunda "ısrarlı direnişi" olduğunu savunan Ergin, "Kurumlar kendilerine çeki düzen vermek zorunda. Şişme yüksek yargıda. Bu şişmeyi önleyecek bazı tedbirleri almak için adım atıyoruz. Ayrıca yargılama süresini kısaltacak tedbirler alacağız" dedi.
"Yüksek yargıdaki iş yükünün azaltılması birinci yol. Önümüzdeki hafta parlamentoda Tebligat Yasası görüşülecek. Eş zamanlı olarak istinaf mahkemelerinin devreye alınması söz konusu. Altyapı sorunlarının minimalize edilmesi yönünde çalışmalar olacak. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları birer birer devreye girecek."
Gerçeker: Çok talihsiz bir açıklama
Ergin'in sözlerine Gerçeker tepki gösterdi:
"Çok talihsiz bir açıklama. Adalet Bakanı herhalde Yargıtay'ın ne şekilde, nasıl özveriyle çalıştığını, gece gündüz, bayram, tatil demeden nasıl çalıştığını bilmiyor? Tutukluluk sürelerine dair bir yasal düzenleme varsa, Yargıtay bunun dışına çıkıp başka türlü bir karar veremez. Yasa neyi gerektiriyorsa onu uygulayacak. Onun dışında bir şey yapmaları mümkün değil."
Yargıtay'da yeni düzenleme
Bu arada, Adalet Bakanlığı, Yargıtay'ın kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla hazırladığı taslağı Başbakanlık'a gönderdi.
Hükümet, daha önce Gerçeker'in iki yıl önce Yargıtay'a yeni daire kurulmasını istediği anımsatmış, bu talpe doğrultusunda düzenleme yapılabileceği mesajını vermişti. Gerçeker ise şartların değiştiğini, Yargıtay'a yeni daire kurmak yerine bölge adliye mahkemelerinin yaşama geçirilmesi gerektiğini söylemişti.
Başbakanlık'ta değerlendirilecek olan taslakta, Yargıtay'ın itirazına rağmen Yargıtay'a yeni daireler kurulması önerisinin yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.(BB/EÖ)