Yargıtay 9. Ceza Dairesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan için "sayın" ve PKK'liler için gerilla diyen Hatip Dicle ve Selim Sadak'a verilen hapis cezasını bozdu.
İfadelerin Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen maddeleri kapsamına girdiğini açıkladı.
Halen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davasından cezaevinde olan Dicle ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siirt Belediye Başkanı Sadak'ın, RojTV'ye verdikleri röportajın ardından, haklarında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
İkisi de Türk Ceza Kanunu'nun 215. maddesindeki "PKK'nin amacı doğrultusunda suç ve suçluyu övdükleri'' gerekçesiyle 6'şar ay hapis cezası aldı. Karar Yargıtay'a taşındı.
Habertürk'ün haberine göre, kararı bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararında; Dicle ve Sadak'ın verdiği röportajın bir bütün olarak ele alınması istendi ve bu kapsamda bu sözlerin ifade özgürlüğünü düzenleyen; Anayasa'nın 26., AİHS ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına ilişkin Sözleşme'nin 10. maddesi kapsamında olduğu ifade edildi.
"Sözlerinin, Yargıtay ve AİHM kararlarıyla da desteklenen ifade hürriyetinin kullanılması kapsamında kaldığı" belirtildi. Yargıtay Dicle ve Sadak'ın bu sözleri nedeniyle yargılanamayacağına dikkat çekerek beraatlarına oybirliğiyle karar verdi.
Mehdi Tanrıkulu, "Sayın Öcalan" yasağını protesto ederek okuduğu basın açıklamasında, İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "suçluyu övmek"ten yargıladığı davada 2008'de beraat etmişti.
Sadak Yargıtay'da "propagandadan" mahkum oldu
Sadak'ın "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davada aldığı 10 aylık hapis cezası ise geçen hafta Yargıtay'ca onandı.
Eruh Belediyesi'nin 2009'da düzenlediği Eruh Çirav Kültür Sanat Festivali'nde konuşan Sadak'a Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.
Gerekçe, söylediği, "Ey Agit, Mazlum ve Serhatlar hepimiz sizlerin arkadaşlarıyız. Bu festival sizin davanızdır. Sizlere kutlu olsun. Devlet, 15 Ağustos 1984'te keşke Kürtlerin sesini duysaydı. O zaman bunların hiçbiri yaşanmazdı. Bu dağlardaki gençler, onurları ve gururları kırılmadan gelsinler ve bu meydanda halay çeksinler. Birlikte, Türk ve Kürt analarının akan gözyaşını silelim. Ama herkes biliyor ki, bu barış PKK'sız ve Öcalan'sız olmaz" ifadeleriydi.
Sadak 10 ay hapis cezası aldı. Sadak hakkındaki karar, İçişleri Bakanlığı'na da gönderildi. Mahkeme Sadak'ın artık hükümlü olduğu için görevden alınması gerektiğini belirtti. Sadak'ın görevde kalıp kalmayacağının İçişleri Bakanlığı'nın vereceği kararla kesinleşecek.
"İhbar eden" 150 kişiye dava
"Sayın Öcalan" dedikleri için yargılananlara destek vermek amacıyla kampanya başlatılmıştı. Kampanyaya katılarak, "Eğer sayın olarak hitap etmek suç ise ben de Sayın Abdullah Öcalan diyorum ve bu suçu işleyip kendimi ihbar ediyorum" dilekçelerini veren 150 kişi hakkında da dava açılmıştı.
Öcalan'ın 29 avukatı hakkında da "sayın" ifadesini kullandıkları için 300'e yakın dava açılmıştı.
Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 2008'de bir soru önergesine verdiği yanıtta, 7 bin 887 kişinin "sayın" dedikleri için yargılandığını açıkladı. 2006-2007 yıllarında ise bu suçtan 949 kişi ceza aldı. (AS)