Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ö.lüm orucundaki tutuklu avukat Aytaç Ünsal’ı tahliye talebiyle ilgili başvurusunu değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı Faik Ersöz, “Bu hususta görüş bildirilmesine yer olmadığı görüşü ile dosya ekte sunulmuştur” dedi.
Mütalaada, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanundaki 105. Madde* öne sürülerek, tahliye talebinin de dosya üzerinden incelenmesi gerektiğini ifade etti.
Ancak bu durumda, Yargıtay’ın tüm dosya incelemesi yapması ve tahliye talebinin sonuçlanması için Yargıtay kararının beklenmesi gerekiyor. Yargıtay dosyayı aylar önce incelemeye almasına rağmen henüz bir karar açıklamadı.
Savcılığın Yargıtay 16. Ceza Dairesine ilettiği mütalaa şöyle:
“Yargıtay’a yapılan tahliye talepleri hakkında CMK'nun 104/3 maddesi uyarınca dosya üzerinden yapılan inceleme ile karar verilmesi gerektiği aynı kanunun 105 maddesi uyarınca duruşma dışında bu karar verilirken Cumhuriyet savcısının görüşünün alınmayacağının anlaşılması karşısında; Bu hususta görüş bildirilmesine yer olmadığı görüşü ile dosya ekte sunulmuştur.”
Avukat Aytaç Ünsal, Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalamaz” şeklindeki sağlık raporuna rağmen tahliye edilmeyerek hastaneye sevk edilmişti. Halen pandemi hastanesi de olan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyor. Ölüm orucunun 211. Gününde.
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Ebru Timtik ise Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Timtik ve Ünsal’ın tahliyesi için başvuru yapılan Anayasa Mahkemesi, ölüm orucunun kritik aşamasında olan iki avukatın sağlığının tehlikede olmadığına hükmederek başvuruyu reddetmişti.
* Madde 105/1: 103 ve 104’üncü maddeler uyarınca yapılan istem üzerine, merciince Cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık veya müdafiin görüşü alındıktan sonra, üç gün içinde istemin kabulüne, reddine veya adlî kontrol uygulanmasına karar verilir. (Ek cümle: 24/11/2016-6763/23 md.) 103’üncü maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesi uyarınca yapılan istemler hariç olmak üzere örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından bu süre yedi gün olarak uygulanır. (Ek cümle: 11/4/2013-6459/15 md.) Duruşma dışında bu karar verilirken Cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık veya müdafiinin görüşü alınmaz. Bu kararlara itiraz edilebilir.
(AS)