* Fotoğraf: Nusaybin Belediyesi’nin desteklediği, yanan evin eşyalarının sergilendiği müzeden.
Muş, Vartinis’te dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili davada mütalaa veren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını belirterek yargılanmanın yenilenmesi gerektiğini ifade etti.
Müdahil ailenin avukatı Kadir Karaçelik bianet’e yaptığı açıklamada, savcılığın, bu tür davalardaki yaklaşıma aykırı bir tavır göstererek taleplerinin çoğunu kabul ettiğini belirtti.
TIKLAYIN - Vartinis'te Dokuz Kişiyi Yakmakla Yargılanan Devlet Görevlilerine Beraat
2 Ekim 1993'te Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan, en küçüğü 14 yaşında olan Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt evlerinde yakılarak öldürüldü.
Katliamla ilgili açılan davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 1 Mart 2016 tarihli duruşmasında tüm sanıklar “delil yetersizliğinden” beraat etti.
TIKLAYIN - “Vartinis Yakıldığından Beri, 23 Yıldır Bu Günü Bekliyordum”
“Kayıt olmaması hayatın olağan akışına aykırı”
Avukat Kadir Karaçelik, mahkeme kararına yaptıkları itirazda, Vartnis’e operasyon düzenleyen büyük çaptaki bir bölüğün katıldığı operasyonun ciddi düzeyde olacağını, buna dair kayıtların da arşivlerde bulunacağını belirtmişti.
Savcılık da mütalaasında bu sava katılarak operasyona dair kayıt olmamasını “hayatın olağan akışına aykırı” diye değerlendirdi.
Ölümlerle ilgili etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını belirten savcılık, davadaki çelişkilere dikkat çekti.
“Askerler ile dönemin valisi ve yetkililer dinlensin”
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Fehmi Tosun’un 2 Nisan 2018 tarihli mütalaası, avukat Karaçelik’e 24 Eylül’de tebliğ edildi.
Avukat Karaçelik, mütalaadan öne çıkan noktaları şöyle aktardı:
“Savcılık, dönemin valisini, olayın ardından olay yerine giden savcı ve kaymakam gibi yetkililerin ve dinlenmeyen sanıkların dinlenmesi gerektiğini ifade etti.
“Ayrıca dava süresince dönemin komutanı Bülent Karaoğlu, olay yerinde olmadığını, tutanağı kendisinin yerine bir albayın imzaladığını iddia etmişti. Savcılık olayla ilgili tutanaktaki imzaların araştırılarak kime ait olduğunu tespit edilmesini istedi.”
Karaçelik, “Köydekileri askerlerin öldürdüğünü söyleyen askerler vardı. Bu kişiler mahkemece dinlenmemişti. Savcılık, bu kişilerin de tanık olarak dinlenmesi gerektiğini ifade etti” dedi.
“Köye operasyon yapılması akla mantığa aykırı”
Avukat Karaçelik, beraat kararına dair Yargıtay’a yaptıkları itirazda, “yasadışı silahlı örgütlerin, aynı zaman dilimi içerisinde eylem yaptıkları yere dönmelerinin görülmemiş bir vaka olduğunu” da ifade etmişti.
“Örgüt üyeleri düzenli birliklere yakalanmamak adına vur-kaç taktiğiyle çatışırlar. Örgüt üyelerinin gündüz eylem yaptıkları yere gece dönmelerinin mümkün olmadığını, askeri deneyim açısından bu operasyonunu kuşku uyandırıcı olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla köye o gün operasyon yapılmasının akla, mantığa aykırı olduğunu ifade etmiştik. Savcılık da bu görüşümüze katıldı.”
Karaçelik, savcılığın görüşüne katılmadıkları noktanın “elde ceza verecek kadar yeterli delilin varlığı olduğunu” belirtti.
Yargıtay 1. Ceza dairesi dosyayla ilgili henüz karar vermedi.
Ne olmuştu?
2 Ekim 1993’te Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt askerlerce öldürüldü.
Köyü basan askerler, yedisi çocuk dokuz kişiyi evlerine kilitleyerek evi yaktı, hepsi hayatını kaybetti.
Dava “güvenlik gerekçesiyle” Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı, ilk duruşma 4 Aralık 2015’te görüldü. Sanıklar ilk ifadelerinde “olayı hatırlamadıklarını” ya da “yangını PKK’nin çıkardığını” söylediler.
Olay tarihinde Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı olarak görev yapan Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyede Kıdemli Üstteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Başçavuş rütbesiyle Gökyazı Jandarma Karakol Komutanlığı görevini yapan Turhan Nurdoğan tutuksuz yargılandı.
Hepsi beraat etti. Dosya Yargıtay’da. (AS)