Adalet Bakanlığı'nda düzenlenen, çeşitli STK temsilcileri, Ankara barosu avukatları, SHÇK yönetcileri, Adli Tıp temsilcileri ve Yargıtay üyelerinin de katıldığı bir komisyon toplantısında evlilik yaşının 14'e düşürülmesi gibi, kadın ve çocuk hakları savuncularının çabalarıyla yasalardan çıkarılmış çeşitli önerilerin Yargıtay temsilcilerince gündeme getirilmesi kadınların tepkisine yol açtı.
Komisyonda görüşülen öneriler arasında şunlar da var:
- Tecavüze uğrayan kişinin "ortada kalmaması" için eski yasaya dönülmesi, mağurla evlenmesi halinde tecavüzcünün cezasının indirilmesi,
- 17 olan evlilik yaşının 14'e indirilmesi,
- Rızası ile bile olsa, 15 yaş altındaki çocuklar ile ilişkiye girenlerin cezalandırlmasını öngören hükümde yaş sınırının 14'e çekilmesi.
- Eşe tecavüze verilen 7 yıla kadar hapis cezasının 1- 6 yıl arasına çekilmesi.
Yargıtay temsilcileri bu önerilerini şöyle gerekçelendiriyor: "Bize dosya geliyor. Anadolu'da hâkimlerin karşısına kucağında çocuklarla kızlar çıkıyor. Bunların ilişkiye girdiği kişiler içeride."
Kadınlar eylemde, Bakanlık yalanladı
Kadınlar, hafta sonu İstanbul'da yaptıkları eylemle önerileri "Kadınları erken evliliğe, kocağa mahkum eder. Şiddet ve tecavüzü yasallaştırır. Hüseyin Üzmez'e af Taslağı Hüseyin'i üzmez, kadınları üzer" diyerek protesto etmişti.
Adalet bakanı Mehmet Ali Şahin, pazar günü, AKP ilçe kongresi için geldiği Manavgat'ta gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türk Ceza Kanunu'nun "Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar" bölümüyle ilgili çalışmanın bazı muhalefet partisi temsilcilerinin teklifi üzerine yapıldığını söyledi. Bakanlığının yenibir yasa hazırlığı içinde olduğunu yalanladı.
Adalet Bakanlığı'ndan daha önce yapılan bir açıklamada da yeni bir kanun tasarısı taslağı hazırlandığına ilişkin haberler yalanlanmıştı.
"Kadın haklarında geriye dönmek yerine örgütlerin fikri alınmalı"
CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur önerileri eleştirdi:
"Yasada varolan düzenlemeleri geriye götürmek yerine, kadınların ve kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda namus cinayetleri, bekaret kontrolleri, kadın ve kız çocuklarının intihara sürüklenmesi gibi ağır insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi için TCK’de gerekli düzenlemeler yapılmalıdır."
"Aklıma Hüseyin Üzmez geldi"
Komisyon çalışmalarında yer alan Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Başkanı Avukat Türkay Asma da "Bizi Adalet Bakanlığı davet etti, hiç gündemde yokken 15 yaşın 14'e çekilmesi önerisini garip buldum," dedi. "Sonra Hüseyin Üzmez olayını hatırladım, birden yapbozun parçaları tamamlandı."
Vakit yazarı Hüseyin Üzmez, 14 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismar suçundan, mağdurun şikayeti üzerine tutuklanmıştı. (EZÖ)