* Fotoğraf: Halil Sağırkaya / AA
Yargıtay Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, "Siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" gerekçesiyle hakkında yapılan suç duyurusu kapsamında Başbakanlıktan soruşturma izni istedi.
Gazeteci ve akademisyenler Özel'in Kürt meselesi, askeri yargı, Kürtçe'nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardan sonra 23 Ocak 2012'de Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
Yargıtay, 2, 5 yıl içinde takipsizlik veya dava açılması yönünde karar almadı.
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yargıtay Başsavcılığı 22 Şubat 2014'te yürürlüğe giren ve Başbakana, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma izni yetkisini veren düzenleme kapsamında Özel hakkındaki dosyayı Başbakanlığa gönderdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Mart'ta Başbakanlığa giden dosya ile ilgili karar vererek Özel’in yargılanıp yargılanmayacağını belirleyecek.
Ne olmuştu?
Prof. Dr. Baskın Oran, 23 Ocak 2012’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında Ahmet İnsel, Aydın Engin, Cengiz Alğan, Gençay Gürsoy ve kendi adına suç duyurusunda bulundu.
Oran'ın Başsavcılığa verdiği, 5 Ocak 2012 tarihli Milliyet gazetesinde yayımlanan demecine ilişkin olarak Özel hakkında soruşturma açılması istenen dilekçede, "Askerin siyasete müdahalesinin, bir anayasal rejim sorunu haline geldiği bir ülkede, bu biçimde açıklamalarda bulunmasının kanunlara aykırı olduğu” ifade edildi.
Oran suç duyurusunun nedenlerini açıklarken Genelkurmay Başkanı Özel'in, daha önceki genelkurmay başkanlarının izinden gittiğini, birçok siyasi konuda açıklamada bulunduğunu belirtti:
“KCK'nın ne olduğundan, askerî yargının anayasallığından, terörle nasıl mücadele edilmesi gerektiğinden tutunuz, Türkçeden başka bir dilin eğitimde ve kamuda kullanılamayacağına kadar uzanan siyasi konularda 5 Ocak 2012 tarihli Milliyet'e demeç vermiştir.”
Oran söz konusu demecin Askeri Ceza Kanunu'na ve Türk Ceza Kanunu'na (TCK) aykırı olduğunu ifade etti. Bu demecin Askerî Ceza Kanunu'nun "Siyasi amaçla demeç vermeyi” cezalandıran 148. maddesi açısından 1 ay ilâ 5 yıl arasında; keza, "yargı görevi yapanı etkilemeyi” cezalandıran TCK'nın 277. maddesi açısından da 2 ilâ 4 yıl arasında hapis gerektirdiğini söyledi.
Suç duyurusunda da Özel'in "Askeri Ceza Kanunu'nun 148. maddesinde düzenlenen 'siyasi konularda demeç verme yasağını' ihlal ettiği gibi, halen devam eden onlarca davada yargılanmakta olan KCK yapılanmasına ilişkin bilgi ve yönlendirmeler nedeniyle Türk Ceza Kanunu 277. maddede düzenlenen, yargı görevi yapanlara telkinde bulunma yasağını da ihlal ettiği" ifade edildi.
İnsan haklarına azami saygılı bir demokrasinin esas olduğunu söyleyen Oran, "Gerek atanmışlar gerekse seçilmişler bunu aynen böyle kabul etmeli, Türkiye'nin önünü açmalıdır" dedi. (AS)