Yargıtay, kocasının ölümünün ardından başka bir erkekle beraber olduğu iddia edilen kadının, ölen kocasının soyadından mahrum bırakılması istemiyle açılan davayı kabul eden yerel mahkeme kararını bozdu.
Davacı S.P., oğlu T.P.'nin ölmesi üzerine gelini Y.P.'nin başka bir erkekle gayri resmi ilişki yaşadığını ve ölen kocasından maaş aldığını ileri sürerek, davalının soyadlarını kullanmasının önlenmesi ve bu soyadın nüfustan silinmesi için dava açtı.
Yerel mahkeme, kadının P. olan soyadını kullanmasının önlenmesine, koca hanesindeki kaydının kapatılarak baba hanesine döndürülmesine hükmetti. Bunun üzerine Y.P. kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Kadın istemedikçe üçüncü kişiler dava açamaz
Yargıtay kararında, şu ifadeler yer aldı:
"Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin 67'nci maddesi hükmüne göre , kocası ölen kadın, yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder.
Ancak yazılı istemde bulunması durumunda bekârlık hanesine dönerek, bekârlık soyadını alıp kapanmış nüfus kaydı açılabilir. Kocası ölen kadın, kendi istemiyle bekârlık soyadını almadıkça veya haklı nedenlere dayanarak soyadının değiştirilmesini isteyip bu yolda mahkemece karar verilmiş olmadıkça, ölen kocasının soyadını taşımayı sürdürür.
Kocası ölmekle dul kalan kadının kendisi dışında üçüncü kişilerin onun soyadının değiştirilmesi konusunda dava açma hakları ve dolayısı ile aktif husumet ehliyetleri yoktur." (BB)
* Bu haberi Hürriyet ve Sabah gazetelerinden derledik.