Avukat Türkay Asma ile Yargıtay’ın eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve iki müsteşar için “Yargı kararını uygulamadıkları” gerekçesiyle verdiği tazminat cezası hakkında konuştuk.
Avukat Asma bu kararın Hukuk Genel Kurulu tarafından verilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerken, son dönemde artış gösteren yargı kararına uymamama alışkanlığını da sona erdirebilecek emsal niteliği taşıyabileceğine vurgu yaptı.
Asma, yargı kararına rağmen yapılan cumhurbaşkanı sarayı ve yapımı devam eden üçüncü köprü gibi projelere karşı da herkesin bu Yargıtay kararından yola çıkarak dava açabileceğini ifade etti.
Ne olmuştu?Giresun eski İl Milli Eğitim Müdürü Halit Azizoğlu, 2004’te Araştırma, Planlama ve Koordinasyon (APK) Kurulu Başkanlığı’na uzman olarak atandı. Azizoğlu işe iade davası açtı ve kazandı. Ancak işe iade edilmedi. Azizoğlu bunun üstüne dönemin MEB Hüseyin Çelik ve iki müsteşar hakkında yargı kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle 20 bin lira tazminat talebiyle dava açtı ama dava reddedildi. Azizoğlu Yargıtay’a başvurdu ve Yargıtay Hüseyin Çelik’le iki müsteşarın 20 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. |
“Devlete bağlı olanların dokunulmazlıkları oluyor”
bianet’e konuşan Avukat Türkay Asma, Yargıtay’ın bu kararını özetle şöyle değerlendirdi:
“Anayasa gereği mahkeme kararlarına uymak zorunludur. Uymayanlar için hem tazminat davası açabiliyorsunuz hem de bu kararı uygulamayanlar için hapis cezası isteyebiliyorsunuz.
“Hapis cezası isterken önünüze hemen dokunulmazlıklar çıkıyor, onların yargılanmasına izin verilmiyor. Dokunulmazlık derken sadece milletvekillerini kastetmiyorum. Devlette çalışan herkes bağlı olduğu idarenin en üst amiri tarafından korunuyor.
“Yani bu kararlara karşı idari yargıya gidiyorsunuz, kaldır diyorsunuz ama kaldırmıyorlar.
Tazminat davaları tek yol olarak kalıyor.
“Ödenen tazminatlar da bizim cebimizden…”
“Ben çocuk davalarıyla ilgileniyorum. Benim davalarımda da mahkeme kararlarını uygulamıyorlar. Kesinlikle cezalandırılma için yol açamıyorum.
“Onun için ben de hep tazminat davalarına yönlendiriyorum ama bu tabii sorunu çözmüyor. Benim paramla bana tazminat ödüyorlar. Ödenecek tazminat da halktan toplanan vergilerle ödeniyor.
“Sanırım bu kararda tazminat söz konusu kişilerden alınacak, kurumdan değil. Bu hiç olmazsa biraz daha rahatlatıcı bir gelişme.
TIKLAYIN – ESKİ BAKAN HÜSEYİN ÇELİK TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKUM EDİLDİ
“Emsal teşkil eder”
“Yargı kararlarına uymayanlara ceza verilmesinin Hukuk Genel Kurulu kararına dönüşmesi çok güzel bir gelişme. Çünkü Hukuk Genel Kurulu kararları bağlayıcıdır.
“Bu karar diğer uygulanmayan yargı kararları için de emsal teşkil eder niteliktedir. Zamanaşımına uğramayan davalar dışında pek çok dava dosyası yeniden gündeme gelebilir.
“Özellikle bu iktidar hemen hemen hiç bir mahkeme kararını uygulamıyor. Kendisi ne karar veriyorsa, onu doğru kabul ediyor.
“Mesela bir davada çocukların koruyucu aileye iadesi için üç tane mahkeme kararı var ama üçünü de uygulamadılar. Çocuklar orada perişan, aileler de perişan…
“Dava idareye değil, sorumlu kişiye açılmalı”
“İnsanlar sorumlu kişiye mi yoksa idareye mi, yani mesela bakana mı, bakanlığa mı dava açmaları gerektiğini soruyorlar.
“Dava sorumlu kişiye açılmalı. Yani o kararı kim uygulamıyorsa ona dava açmalılar. Yasa çok açık.
“Saray için Melih Gökçek’e dava açılabilir”
“Bir de kişisel değil, kamuyu ilgilendiren konular var. Mesela çok tartışılan cumhurbaşkanı sarayı veya üçüncü köprü gibi konularda mahkeme kararları uygulanmıyor.
“Cumhurbaşkanı sarayı için yıkım kararı varsa, bunu uygulayacak kişi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'dır. Dolayısıyla doğrudan Melih Gökçek'in cezalandırılması ve tazminat ödemesi için mahkemeye başvurulabilir.
“Kişisel bir mesele olmadığı, toplumsal bir mesele olduğu için herkes Melih Gökçek'e dava açabilir.
“Son karar bu gibi kamusal konularda da emsal teşkil edecek. Bu karardan itibaren belki de bazıları eskisi kadar rahat olamayacaklar ve yargı kararlarını uygulamak zorunda kalacaklardır.
“Ama tabii öte yandan bunlar gündeme gelenler. Gündeme hiç gelmeyen de o kadar çok uyulmayan yargı kararı var ki… Umarım bundan böyle bu yargı kararlarına birileri uymak zorunda kalacaklardır.” (EKN)