Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 12 Şubat 2007'de alınan ve geçen günlerde gazeteciye tebliğ edilen kararda bozmaya, yargılamasını yerine getiren Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ceza yargılamasının sonucunu beklemeden karar vermesini gerekçe olarak gösterdi.
Yargıtay: Ceza davasının sonucu beklenmedi
Daire, "Hukuk hakimi her ne kadar ceza mahkemesi beraat kararlarıyla bağlı değilse de, birden fazla yayının dava konusu edilmiş olması, yayın içeriklerinin birbirinden farklı oluşu, ceza davasının hangi yayınlar ilgili olduğu belirginlik kazanması ve somut olayın gösterdiği özellikler itibariyle ilgili ceza davasının sonucunun beklenmeli ve daha sonra tüm kanıtlar birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca göre bir karar verilmelidir" dedi.
Daire, şikayet dilekçesinde hangi yazıyla ilgili ne kadar tazminat talep edildiğinin belirtilmesine karşın mahkemenin böyle bir ayrım gözetmeden tek bir tazminata hükmettiğini belirtti.
52 yıllık gazeteci Kılıççıoğlu, Üniversitenin sorunlarını ele alan haber ve yazılar nedeniyle öğretim üyesi Ergun Çelik'e hakaret ettiği gerekçesiyle 22 Kasım 2005 tarihinde hapisten ertelemeli bin 519 YTL para cezasına; kısmen kabulle sonuçlanan tazminat davasından da 6 Aralık 2005'te 3 bin YTL ödemeye mahkum edilmişti. Gazeteci Kılıççıoğlu'nun avukatı Mehmet Ali Özel, bunun üzerine her iki mahkumiyet kararını da temyiz etmişti.
"Sözlerin toplumdaki algılama şekli" ceza getirdi
Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında, "kabadayı" ve "yalan sever" ifadelerini yakıştırma olarak değerlendirmiş, cezayı "iki benzetmenin tarafların içinde bulunduğu çevre, sosyal statüleri, bu sözlerin toplumdaki algılama şekline" dayandırmıştı.
25 Mart'ta çıkan "Siirt Eğitim Fakültesinin Bugünkü Eksiklikleri" ve "Siirt Eğitim Fakültesinin acil çözüm bekleyen sorunları"; 25 Nisan'daki "Türkçe yazmasını bilmeyen yalan sever doçent"; "Sireti suretinden belli" ve "ata et, it'e ot yedirmeye hayır" ile "Dekan vekilinin eski marifetleri ortaya çıktı" haberleri ve ayrıca "Doçent değil mahalle kabadayısı" haberi suça gerekçe gösterilmişti.
Aynı zamanda Bağımsız İletişim Ağı (BİA2) Projesi Danışma Kurulu üyesi de olan gazeteci Cumhur Kılıççıoğlu, son beş yılda hakkında açılan dört davadan da beraat etmişti. (EÖ/TK)