Yargıtay, Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Selahattin Demirtaş'la ilgili davada yasama dokunulmazlığı konusunda ilk defa görüş bildirerek milletvekillerinin hapsedilmesinin önünü açabilecek bir karar verdi.
Demirtaş'ın avukatı Faruk Duran, bianet'e, yerel mahkemenin Yargıtay'a direnmemesi ve itirazların sonuçsuz kalması halinde benzer durumdaki birçok milletvekilinin hapsedilebileceğini söyledi.
Roj Tv demecine hapis
Demirtaş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şube başkanı olduğu dönemde Roj Tv'ye yaptığı açıklamalar nedeniyle mahkum oldu.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 yıl 6 aylık mahkumiyet cezasını Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "örgüt propagandası"nı düzenleyen 220/8. maddesi uyarınca verdi.
Demirtaş 22 Temmuz 2007'de milletvekili seçilince avukatları Anayasanın 83. maddesi gereğince yasama dokunulmazlığını gerekçe göstererek yargılamanın durdurulmasını ve kararın bozulmasını talep etti.
Yargıtay "istisna" dedi
Duran, bugünkü karara göre, Yargıtay'ın bu talepleri reddettiğini söyledi. Yargıtay Demirtaş'ın işlediği varsayılan suçun Anayasa'nın 14. maddesinde belirtildiği şekilde "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı" içerdiğini söyledi.
14. maddede belirtilen eylemler yasama dokunulmazlığının geçersiz olduğu istisnaları belirtiyor.
"TCK değil TMY'den cezalandırılmalı"
Yargıtay, kararın ikinci bölümündeyse yerel mahkemenin kararını esastan bozdu ve Demirtaş'ın Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMY) "terör örgütünün propagandasını yapmak"ı düzenleyen 7/2 maddesinden cezalandırılmasını istedi.
Duran, kararı temyize kendilerinin götürdüğünü, dolayısıyla Demirtaş'ın 1 yıl 6 aylık cezasının "kazanılmış hak" olduğunu, yerel mahkemenin her halükarda daha ağır bir ceza veremeyeceğini belirtti. "Yani yaptırımın adı değişecek ama ceza değişmeyecek."
Bu değişikliğin önemli yanı, ceza TCK yerine TMY'den verilirse ertelemeden çıkacağı için Demirtaş'ın hapse girecek olması.
Emsal olacak
Yerel mahkemenin Yargıtay'a uyması, itiraz üzerine Yargıtay Genel Ceza Kurulu'nun da bunu onaylaması halinde bu yeni durum kesinleşecek.
Bir diğer olasılıksa yerel mahkemenin kendi kararında direnmesi ve dosyanın yeniden Yargıtay'a, Ceza Genel Kurulu'na dönmesi.
Duran, her halükarda, bu süreç işlerken Yargıtay kararının emsal olduğunu ve yerel mahkemelerin diğer milletvekilleriyle ilgili davalarda da buna uygun karar vermeye başlayacağını söyledi.
22 Temmuz'da bağımsız olarak Meclis'e giren ve daha sonra grup kuran DTP'li vekillerin yargılanması ve dokunulmazlıklarının kaldırılması için farklı girişimler olmuştu. Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bu konuda çaba harcamıştı.
Milletvekili seçildiği için hakkında açılan davalar durdurulan DTP'li milletvekilleri arasında Aysel Tuğluk ve Bengi Yılmaz da bulunuyor. Sebahat Tuncel'in yargılaması durdurulmamıştı. Birçok DTP'li vekil için Meclis'te fezleke oluşturulmuştu. Karar doğrudan etkilemese de, davaları durdurulan milletvekillerinin yargılanması sırasında da emsal olarak kullanılabilecek. (EÜ/GG)