Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Milliyet ve Radikal'de, gazetecilerin "gazeteler ekonomik zararda" gerekçesiyle işten çıkarılmasını haksız buldu; işe iadelerine karar verdi. Böylece daha önce Bakırköy 7. İş Mahkemesi'nin verdiği karar onanmış ve kesinleşmiş oldu.
Gazeteciler başvurularını yaptı
Doğan Yayın Holding (DYH) bünyesindeki gazetelerde işten çıkarılan Mahmut Hamsici, Emre Boztepe, Serkan Taycan, Osman Işıl Durmuş ve Yaşar Bilir, işe iade için yazdıkları yazıları dün (11 Eylül) noter kanalıyla gazete yönetimlerine gönderdi.
Doğan grubu, 30 gün içinde gazetecileri işe geri almaya ya da tazminat ödemeye karar verecek. İşe geri alınmamaları halinde gazetecilere çalışma sürelerine göre 5 brüt artı 4 net maaş ve 4 brüt artı 4 net maaş tazminat ödenmek zorunda.
Yargıtay: Doğan grubu zarar etmedi
Gazetecilerin avukatı Rana Yılmaz, Yargıtay'ın gazetecilerin işten çıkarılmasının geçerli nedenlere dayanmadığını vurguladığı kararında önemli saptamalar olduğunu bianet'e aktardı.
Doğan zarar etmiyor: "Yargıtay, gazetecilerin iş sözleşmelerinin 'işyerinin zarar etmesi' nedeniyle feshedildiğini, ama 'herkese malum olduğu üzere DYH bünyesinde birçok gazete, dergi, TV ve radyo bulunduğunu, holdingin zarar değil bilakis büyük oranda kar ettiğinin' anlaşıldığını yazıyor. Yargıtay yalnızca Radikal'i ya da Milliyet'i dikkate almıyor, bütün holdingi dikkate alıyor. Bu önemli bir ayrım."
İşten çıkarma öncesinde ve sonrasında başkaları işe alındı: "Yargıtay, gazetecilerin işten çıkarılma tarihinden önce de, sonra da başka kişilerin işe alındığına da dikkat çekiyor."
Zarar etse bile haksız: "Yargıtay, işyerinin zarar ediyor olması halinde bile bunun tek başına feshi geçerli kılmayacağını, başkaca önlemler alınmadığını ve feshin son çare olarak dayanılmadığını saptıyor."
"Toplu hareket edince iki ayda sonuç çıktı"
Yılmaz, gazetecilerin birlikte hareket etmesinin hem kararın çıkmasını hızlandırdığını hem de onları güçlü kıldığını söylüyor.
"Normalde, bu tür davalarda Yargıtay'ın karar vermesi 10 ayı bulabiliyor. Ama tek tek dosyalar yerine toplu dosyalar olunca, Yargıtay buna öncelik veriyor. Bakırköy İş Mahkemesi kararını 21 Mayıs'ta vermişti. Yargıtay'ın kararıysa 28 Temmuz'da verildi."(TK/EÜ)