Yargıtay Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilince başbakanlığının ve milletvekilliğinin düştüğü görüşünü savunarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Kurulu’nu yönetmesinin engellenmesi talebini reddetti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruyu CHP Konya Milletvekili Atilla Kart yapmıştı.
Kart 12 Ağustos'ta yaptığı başvuruda, Anayasa'nın 101. maddesine göre cumhurbaşkanı seçiminde oyların salt çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş sayıldığını belirtti.
Erdoğan'ın, en geç kesin sonuçlarının açıklanacağı 15 Ağustos'ta partisiyle ilişiğinin kesileceğini ve milletvekilliğinin sona ereceğini savundu.
Buradan hareketle AKP'nin yetkili kurullarını ve 27 Ağustos'ta yapılacak Genel Kurulu'nu yönetmesinin engellenmesini talep etti.
Anayasa mahkemesi
Atilla Kart kise yazılı açıklamasında "Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı başta olmak üzere Anayasal Kurumların işlevini kaybetmiş olması;
15 Ağustos'tan bu yana, Türkiye’nin, artık en üst düzeyde 'Seçilmiş Cumhurbaşkanı' eliyle Kanunsuz Emir ve Talimatlarla yönetilen bir ülke haline gelmiş olması ve etkili başvuru yollarının kalmamış olması sebebiyle;
Anayasanın 101/son maddesinin ve bağlı mevzuatın uygulanmaması sonucunda doğmuş olan hak ihlâllerinin tespitiyle, bu ihlallerin giderilmesini temin amacıyla" yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulacağını belirtti.
Soru önergesi
CHP' Millervekili Veli Ağbaba sonuçların yayımlanmamasıyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a soru önergesi vermişti.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak bianet'e konuyla ilgili olarak Anayasa’nın 101. maddesinin 4. fıkrasına dikkat çekmiş, cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiğinin kesileceğini, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinin sona ereceğini söylemişti.
Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu hala Resmi Gazete'de yayımlanmadı. (YY)