Ali İsmail Korkmaz davasında Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararını açıkladı.
Yargıtay, tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan’a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl hapis cezasını, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı. Tutuklu polislerin tahliye taleplerini reddetti.
Tutuksuz polis sanık Hüseyin Engin’in ve tutuksuz sanık Ebubekir Harlar hakkında kararı bozdu. Engin ve Harlar hakkında yargılama Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden başlayacak.
Korkmaz ailesi avukatlarından Ayhan Erdoğan, bianet’e yaptığı açıklamada AYM’ye başvuracaklarını söyledi
“Yaşam hakkı ihlalinde yeterli soruşturma yapılmaması üzerine AYM’ye başvurma kararımız var. Bu kararın onanması aslında yaşam hakkı ihlalinin devlet tarafından yeterli kovuşturulmayacağının kabulü anlamına geliyor.”
İki polise on yıllık cezalar onandı
Yargıtay tarafından daha önce usul yönünden bozulan dava, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmüş ve tekrar Yargıtay’a gelmişti.
Ayhan Erdoğan, kendilerine yazılı kararın ulaşmadığını ancak sözlü olarak Yargıtay kararının açıklandığını söyledi.
Yargıtay, beş sanık hakkında kararı onadı.
* Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürülmüştü.
* Tutuklu polis Yalçın Akbulut'un 12 yıl hapis ceza ile cezalandırılmasına, indirim ile 10 yıl hapis cezasına karar vermişti.
* Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever hakkında ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, bu cezaya 1/6 oranında indirim yapılarak altı yıl sekiz ay hapis cezası verilmesine ve tutuklu geçirdikleri zaman nedeniyle tahliyesine karar verilmişti.
* Tutuksuz sanık Şaban Gökpınar beraat etmişti.
Bir polis ve bir sivil hakkında bozma kararı
Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin beraat etmişti.
Tutuklu sanık Ebubekir Harlar'ın sekiz yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, tutuklu kaldığı süre gözönüne alınarak tahliyesine karar verilmişti.
Erdoğan, Yargıtay’ın beraat eden tutuksuz polis memuru Hüseyin Engin ve tahliye edilen tutuksuz sanık Ebubekir Harlar hakkındaki kararı bozduğunu söyledi.
“Yargıtay, Hüseyin Engin hakkında Ali İsmail Korkmaz kaçarken bacaklarına copla vurup yaralaması nedeniyle yaralama suçundan cezalandırılmasına; Ebubekir Harlar hakkında kararın hakkındaki inceleme yerinde olmadığı, diğer fırıncılarla benzer ceza alması gerektiğinden dolayı bozmasına karar verdi. Yani Ebubekir Harlar hakkında cezanın arttırılması, Hüseyin Engin’e ceza verilmesi yönünde karar var.
“Büyük ihtimalle Hüseyin Engin ve Ebubekir Harlar için Kayseri Ağır cezada yeniden yargılama söz konusu olacak.
“Engin ve Harlar için de yaşam hakkının ihlalinin yeterli soruşturma kovuşturmaya tabi tutulmaması devlet tarından pozitif yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız”.
Ne olmuştu?
19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Gezi direnişi sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüştü. 38 gün komada kalan 19 yaşındaki Korkmaz 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetmişti.
Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.
Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.
21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.
Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.
* Tutuksuz polis sanıklardan Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ayrı ayrı beraatlerine,
* Tutuksuz polis Yalçın Akbulut'un 12 yıl hapis ceza ile cezalandırılmasına, indirim ile 10 yıl hapis cezasına ve tutuklanmasına,
* Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever hakkında ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, bu cezaya 1/6 oranında indirim yapılarak altı yıl sekiz ay hapis cezası verilmesine ve tutukluluklarının devamına,
* Tutuklu sanık Ebubekir Harlar'ın sekiz yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, tutuklu kaldığı süre gözönüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.
Yargıtay, sanık Mevlüt Saldoğan’ın avukatının son savunma hakkının kısıtlandığını; kasten öldürme suçlamasıyla açılan davada kasten yaralama suçundan hüküm kurulup ek savunma verilmeyişini gerekçe gösterdi.
Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkem aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever' ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi. (BK)